Gazdaság

Álmagyarkodott az Auchan

auchan (auchan, )
auchan (auchan, )

Nemzeti színek, magyaros motívumok és a Hungarikum szlogen jogosulatlan alkalmazása miatt bírságolt a versenyhivatal.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Auchan) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor egyes termékeinek népszerűsítése során valótlanul azt a látszatot keltette a fogyasztóban, hogy magyar terméket vásárol.

A vállalkozás 2010. augusztus 6-tól 12-ig terjedő időszakban nyomtatott és internetes reklámkiadványában és egyéb hirdetéseiben egyes termékeit magyar népi motívummal, piros és zöld színekkel, valamint „Auchan Hungarikum” felirattal népszerűsítette. Ezzel a GVH szerint azt a látszatot keltette a fogyasztóban, hogy az adott termék választása esetén magyar terméket vásárol.

A magyar termék fogalma hétköznapi értelmezésben a magyar alapanyagból, magyar cég által, magyar munkaerő közreműködésével, Magyarországon előállított termékeket jelöli. A GVH megítélése szerint az átlagfogyasztó a vállalkozás hirdetéseit látva az indás-tulipános virágmotívum, a nemzeti színek és a hungarikum kifejezés alapján magyar termékre asszociál. Az Auchan azonban a reklámozott termékek jelentős része tekintetében nem bizonyította azok magyarságát.

A fentiek alapján a versenyhivatal megállapította, hogy az Auchan fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, és a vállalkozást 10 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik