Gazdaság

Ha kapunk zsebpénzt, költözünk a munkáért

vasútállomás (vasútállomás, )
vasútállomás (vasútállomás, )

A lakhatási támogatás a munkavállalók többségét valóban ösztönözné arra, hogy lakóhelyétől távol vállaljon munkát – derült ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megrendelésére készített közvélemény-kutatásból.

A felmérés ezer ember megkérdezésével készült idén májusban. Az adatok egyrészt igazolták a mobilitás alacsony szintjét, másrészt arra is rávilágítottak, hogy a magyar lakosság döntő többsége támogatná a mobilitást ösztönző kormányzati lépéseket.

A megkérdezettek csaknem háromnegyede válaszolta azt, hogy ösztönzőleg hatna rá, ha az állam bérlakás-támogatással segítené abban, hogy a lakóhelyétől távol vállaljon munkát. Kiderült az is, hogy az alacsonyabb összegű bértámogatást a válaszadók kevésbé gondolják ösztönzőnek, mint a bérlakás-támogatást.

A Századvég szerint az adatok azt jelzik, hogy a lakhatási támogatás hatásos szakpolitikai eszköz az álláskeresők mobilitásának növelésére. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a mobilitás növelése csak akkor hozhat látványos foglalkoztatásbővülést, ha a beruházások révén a munkakereslet is emelkedik.

Mint arról beszámoltunk, a kormány tervei szerint az kapna pénzt, aki kész állandó lakóhelyétől 100 kilométerre is munkát vállalni, és a havi nettó jövedelme nem haladja meg a minimálbér kétszeresét. A támogatás mértéke legfeljebb a mindenkori minimálbér (jelenleg 93 ezer forint) lehet. Annak 60 százaléka a bérleti díj, 40 százaléka a közüzemi díjakra mehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik