Gazdaság

Nem nyereséges a Diákhitel Központ

A Diákhitel Központ (DK) Zrt. 2012 első félévét nulla forint mérleg szerinti eredménnyel zárta.

A hallgatói hitelrendszert működtető DK speciális hitelezési tevékenységet végez, alapítói szándék szerint nyereségcél nélkül működik. A társaság első fél évi mérleg szerinti eredménye nulla forint, míg tavaly az első fél évben 133 ezer forint volt.

A társaság piaci finanszírozású, a működéséhez szükséges forrásokat – állami készfizető kezességvállalás mellett – a pénz- és tőkepiacokról vonja be. A DK adósságportfóliója az első fél évben nettó 5,9 milliárd forinttal nőtt, az ezen felül szükséges finanszírozást ügyfelei befizetéseiből fedezte, így részben önfinanszírozó módon működött. Az ügyfelek visszafizetései az első fél évben 116 százalékban fedezték az új hallgatói hitelfolyósításokat.

A DK 2001. évi indulásától 2012. június 30-ig összesen 322.262 fő részesült hallgatói hitelben, közülük mintegy 100 ezren már teljes tartozásukat visszafizették. A társaság 2012 első naptári fél évében összesen 10 milliárd forint összegű hitelt folyósított. A 2011/2012-es tanulmányi év összes folyósítása 19,7 milliárd forint volt, amely mintegy 2 milliárd forinttal alatta marad az előző tanévének. A hitelrendszer 2001. évi indulásától 2012. június 30-ig közel 240 milliárd forint összegű hitelt helyezett ki a DK, június végén – a folyósítások, tőketörlesztések és kamattőkésítések eredményeképpen – közel 247 milliárd forintra rúgott a diákhitel-állomány.

A kamatbevétel, valamint a pénzügyi műveletek bevételei 2011 első fél évéhez képest 1 százalékkal, 9,374 milliárd forintra csökkentek, aminek oka az, hogy a hallgatói hitelek kamata a két időszak között 50 bázisponttal csökkent. Az adósságállománnyal kapcsolatos kamat- és kamatjellegű ráfordítások összege ugyanakkor 5 százalékkal, 6,671 milliárd forintra emelkedett. A hitelezési veszteségeket fedező kockázati céltartalék képzésére, valamint a működési ráfordításokra alapvetően ez a különbözet nyújt fedezetet.

A társaság 2012 januárjától nem változtatta a kamatot, amely 8 százalék maradt a második félévre is.

A DK az első fél évben is jelen volt a magyar kötvénypiacon, a 2012. március-június közötti időszakban állami készfizető kezesség mellett 3 alkalommal, összesen 12,5 milliárd forint névértékben hozott forgalomba DK2015/01 jelű kötvényeket, DK2015/02 jelű kötvényeket pedig egy alkalommal, 5 milliárd forint névértékben. A kibocsátott értékpapírokat bevezették a BÉT-re. A társaság tőkepiaci jelenléte továbbra is folyamatos, 2012. június 30-án összesen 4 kötvénysorozatával, mintegy 69,5 milliárd forint névértékben lehetett kereskedni a BÉT-en.

A jelentés kiemeli, hogy a DK üzleti környezetében fontos változás következett be 2012 januárjában a hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012 (I.20.) kormányrendelet elfogadásával, amely 2012 augusztusától meghatározza a társaság működését. Ennek keretében 2012 őszétől kibővül a hallgatói hitelrendszer, a 2001 óta folyósított szabad felhasználású Diákhitel 1 mellett elérhetővé válik egy új termék is, a Diákhitel 2.

A Diákhitel 2 kötött felhasználású hitel, amelyet képzési önköltség fizetésére kötelezett hallgatók vehetnek igénybe kizárólag képzési önköltségük fedezetére, maximum annak összegéig, közvetlenül a felsőoktatási intézménynek utalva. A Diákhitel 2 hitelfelvevői általános állami kamattámogatásban részesülnek, számukra a Diákhitel 2 kamata fix 2 százalék. Az ezen felüli tényleges hitelköltségeket a központi költségvetés fedezi. Az új konstrukció egyéb jellemzői nem különböznek jelentősen a Diákhitel 1 terméktől.

A hallgatói hitelrendszer működési alapelvei és a Diákhitel Központ nem nyereségcélú működési keretei nem változnak. A diákhitelezési rendszer finanszírozása továbbra is a pénz- és tőkepiacokról történik, jogszabályi alapú állami készfizető kezességvállalás mellett – olvasható a jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik