Gazdaság

Kész átverés a pozitív adóslista?

hitel(1)(210x140)(1).jpg (hitel, )
hitel(1)(210x140)(1).jpg (hitel, )

A bankok azért akartak pozitív adóslistát, hogy megszerezzék az ügyfelek krémjét, de ilyen ügyfélkör nincs Magyarországon.

Hiába szerette volna minden bank az „A” és „B” kategóriás ügyfélkört megszerezni magának, ez az ügyfélkör egyszerűen nem létezik Magyarországon, vagy legalábbis minimális az ide sorolhatók száma – írja Az én pénzem hu. A gazdasági portálnak egy banki vezető azt mondta, az adóslista jelenleg akadályozza a hitelkihelyezést. Kiderült ugyanis, hogy még a jól fizető adósok is nyakig eladósodtak, már azt a hitelt sem kaphatták volna meg, amit most fizetnek.

A hitelkártya és a folyószámlahitel csak ront a helyzeten. Akik nem használják ki a keretüket, például csak vésztartalékként tartják, azoknál is a hitelkeret teljes összege szerepel a rendszerben. Egy soha ki nem használt egymilliós hitelkeret tehát jelentősen ronthatja az adós esélyeit hitelfelvételkor – figyelmeztet a lap.

Egy másik szakember ugyanakkor ebben éppen a pozitív adóslista előnyét látja. Szerinte a rendszer lényege az, hogy „a hitelezők számára ismertté váljon a kérelmező összes hitele és hitelmúltja”. A  pozitív adóslista melletti fő érv ugyanakkor nem ez, hanem az volt, hogy bevezetésével a jó adósok olcsóbban kapnak hitelt. Ez legfeljebb 3-5 év múlva lehet igaz.

A  Magyar Nemzeti Bank legutóbbi stabilitási jelentése szerint a  bankok egyelőre éppen a jó adósokra terhelik a nemfizetők kockázati költségeit. Vagyis még inkább rosszul jár, aki megfelelően fizet – emlékeztet Az én pénzem.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik