Gazdaság

Mennyit kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért?

panelház (panelház, )
panelház (panelház, )

Majdnem feleannyit, mint négy éve – derül ki egy kutatásból.

Egy miskolci panel négyzetméterét egyhavi minimálbérből meg lehet már venni, miközben egy pesti polgári lakás négyzetméterének egyhavi jövedelemből való megvásárlásához legalább annyit kell keresni, mint egy energiaszektorbeli szellemi dolgozónak – derül ki a Duna House ingatlancég friss elemzéséből, amelyet a Napi Gazdaság adott közre.

Eszerint a válság óta egyre szűkül a rés a jövedelmek és az ingatlanárak között: 2008-ban például a fent említett energiaszektorbeli átlagos nettó jövedelem 207 500 forint volt, ám ez 2012-re 303 500 forintra nőtt. Eközben egy 50 négyzetméter körüli, V. kerületi pesti lakás négyzetméterenkénti ára ellentétes irányba mozdult: a 2008-as 392 000 forintról 330 000 forintra süllyedt.

Hasonló utat járt be a minimálbér, illetve egy – a magyarországi ingatlanok között kimondottan olcsónak számító – miskolci panel négyzetméterára is. 2009-ben ennek négyzetmétere az akkori minimálbér kétszeresébe került, ám azóta nagyjából a mai minimálbér szintjére süllyedt – derül ki a kutatásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik