Gazdaság

Nyugdíj: ragadós a magyar példa

nyugdijasok(960x640)(1).jpg (nyugdíj, nyugdíjasok konferenciája)
nyugdijasok(960x640)(1).jpg (nyugdíj, nyugdíjasok konferenciája)

Úgy tűnik, a lengyelek és a szlovákok is hozzányúlnak a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokhoz. Igaz, egyelőre szolidabb lépéseket terveznek, mint a magyar kormány – írja a Reutersre hivatkozva a Portfolio.hu.

Az egyre húzódó válság és a korlátozott költségvetési mozgástér sok országot kényszerít arra, hogy a nyugdíjpénztári rendszerhez hozzányúljon – írja a Portfolio.hu. A sort Magyarország nyitotta két évvel ezelőtt, amikor 14 hónapra a kötelező nyugdíjjárulékokat az állami pillére csatornázta át, sőt megnyitotta a visszalépés lehetőségét is, amit a tagok döntő többsége ki is használt – tartva az esetleges negatív következményektől. Az idei év elején aztán kimondták, hogy végérvényesen az államhoz kerülnek a járulékok, a magánnyugdíjpénztárak pedig egy fillért sem látnak.

A lengyelek óvatosak

Mivel a régiós országok is hasonló cipőben járnak, mint hazánk, nem volt kétséges, hogy sok ország próbál ehhez az eszközhöz nyúlni. A lengyelek már tavaly döntöttek arról, hogy a pénztárakba utalt járulékokból 5 százalékot elvesznek, és csak 2,3 százalékot utalnak a pénztárakhoz. Ez azonban úgy tűnik nem volt elég, ezért felmerült, hogy további összegeket vonnak el a magánkasszáktól. Szakértők szerint viszont, ha a kormány ezt megteszi, akkor az a magyar helyzethez hasonló károkat okozhat a befektetői bizalomban.

Valami készül Szlovákiában is

A költségvetési hiány leszorítása érdekében elképzelhető, hogy a szlovákok is követik a magyar utat. A tervek szerint az állam 9 százalék helyett csak 4 százalékot utalna a pénztárakhoz, s a különbözet az államkasszába kerülne. Ez még idén 300 millió eurós friss bevételhez juthatna hozzá a kormány. Szakértők szerint a csapda ott van, hogy ez csak rövidtávon jelent könnyítést, hosszabb távon a kiadások emelkednek, hiszen az államnak többet kell majd fizetnie a nyugdíjasoknak.

Egyelőre úgy néz ki, Szlovákiában már szeptemberben életbe lépnek a magyar példához hasonló változások – írja a Portfolio.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik