Gazdaság

Közel a katasztrófa az építőanyag-piacon

epitkezes(960x640)(1).jpg (építkezés, munkás, )
epitkezes(960x640)(1).jpg (építkezés, munkás, )

A felújítások tartják életben az építőanyag-kereskedőket, de a romló fizetési morál miatt ez csak nagyon vékony szalmaszál. Az építőanyag-gyártóknak a határon túl kell a megoldást keresniük a túlélésre - állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők.

Haldoklik az építőanyag-kereskedelem, katasztrofális a helyzet – jellemzi az építőanyag-piacot a lap pénteki számában Antoni Péter, a Magyar Építőanyag-kereskedők Országos Egyesületének (ÉKE) elnöke. A korábban 8-10 alkalmazottal dolgozó kereskedések mára jó, ha 3-4 főt foglalkoztatnak, a családi vállalkozásokban már csak családtagok dolgoznak; a készletezés a gyártókra hárul, az árak pedig soha nem látott mélységekbe süllyedtek.

A felújítások tartják “lélegeztetőn” a kereskedőket, de a fizetési morál romlása itt is gondot okoz. Van olyan kereskedő, aki előre jelzi, hogy csak hat hónapos fizetéssel törleszt. Az ÉKE elnöke érdemi elmozdulást még 2013-ra sem vár.

Antoni Péter szerint a piacot elárasztják a silány minőségű importtermékek, amelyek gyakran a magyar szabványban előírt teljesítmény kétharmadát sem produkálják, ezt azonban manapság senki nem ellenőrzi.

A beruházások, lakásépítések leállása miatt az építőanyag-ipar egyetlen lehetősége az export – állítja Széman György, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség elnöke. Ezer kilométeres sugarú körben kell gondolkodniuk a piaci szereplőknek. Továbbá kiút lehet az innováció is. Rengeteg izgalmas kezdeményezés van, csak tőkésíteni kellene a cégeket – vélekedett az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik