Gazdaság

Akár a portás is kirúghat

kirúgás (kirúgás, )
kirúgás (kirúgás, )

Bárki is írja alá, érvényes lesz a felmondás, ha a munkáltatói jogkör gyakorlója is jóváhagyja.

A Munka törvénykönyve (Mt.) értelmében, ha a munkáltatói jogkört nem az arra jogosult személy gyakorolja, akkor a felmondáskor az eljárása érvénytelen. 2012. július 1-jétől, ha a munkáltatói jogkört nem az arra jogosult személy gyakorolja, vagyis ha a felmondást nem az arra jogosult írja alá, eljárása érvénytelen – ez a korábbi törvény szerint is így volt. Annyi változást hozott az új Mt., hogy abban az esetben, ha a felmondást a munkáltatói jogkör gyakorlója jóváhagyja, úgy érvényes lesz – írja a profession.hu.

Sőt a munkáltató jóváhagyása hiányában is érvényes lehet a jognyilatkozat, ha a munkavállaló a körülményekből alappal következtethet az eljáró személy jogosultságára.

Számos munkaügyi per indult korábban a felmondás jogellenességének megállapítása iránt, mert a munkaviszony megszüntetésére irányuló felmondást nem az arra jogosult személy írta alá. Gyakori eset volt például, hogy a munkáltatói jogkört gyakorló, sokszor külföldi ügyvezető hosszas külföldi tartózkodása miatt ruházta át a munkáltatói jogkört egy másik munkavállalóra.

A gazdasági társaságokról szóló törvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy a munkáltatói jogkört nem az ügyvezető jogosult átruházni egyéb munkavállalóra, hanem arról a társaság legfőbb szerve (taggyűlés, közgyűlés, alapító) dönthet az alapító okiratban (társasági szerződésben, alapszabályban) vagy a legfőbb szerv határozatában – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik