Gazdaság

Ki a leggazdagabb olimpikon?

Vannak olyan résztvevői a londoni játékoknak, akiknek az éves jövedelme tízmilliókban mérhető, dollárban – írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint a legtöbb olimpikon a szövetségétől kapott juttatásból, sportállásokból és kis összegű reklámszerződésekből befolyó jövedelmekből tengeti életét. Ők olyan sportot űznek, amely csak négyévenként, az olimpiák idején kelti fel igazán sok ember érdeklődését.

Ugyanakkor a húsz leggazdagabb olimpikon jövedelme összesen 448 millió dollár volt az elmúlt 12 hónapban – írja a Napi Gazdaság a Forbes összesítése alapján. Többségük teniszező vagy amerikai kosárlabdázó.

A lista élén Roger Federer áll, aki 54,3 millió dollárral lett gazdagabb 2011 júliusa és 2012 júliusa között. Ebből 9,3 millió volt az elért eredményeiért járó díj. Az első tízbe egyetlen atléta fért be a teniszezők és a kosarasok közé. A jamaicai Usain Bolt 7. (20,3 millió dollár). A tegnap Cseh Lacit ismét legyőző Michael Phelps hétmillió dolláros 12 havi jövedelmével nem fért be a top-20-ba. Az uszoda új amerikai csillaga, Ryan Lochte eddig csak kétmilliót tett zsebre szponzoraitól, az olimpiai aranyakhoz kötött bónuszokkal ezt hamarosan hárommillióra úszhatja fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik