Gazdaság

Szijjártó a dopping pártján áll

A kormányfő bizalmasa teljesítményfokozó szerként alkalmazná a külföldön megnyíló magyar kereskedőházakat. Emellett veszettül dolgozik azon, hogy Magyarországra jöjjön egy kínai gigaberuházás, de egyelőre nem tud sikerről beszámolni.

Az első magyar kereskedőházak Bakuban, Moszkvában, Pekingben és Rijádban jönnek létre. Arra összpontosítanak, hogy helyzetbe hozzák az adott térségben a hazai kis- és közepes vállalkozásokat – mondta el a Napi Gazdaságnak a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Szijjártó Péter hozzátette: kiemelt figyelemmel kísérik majd azt, hogy az államigazgatás megfelelően kezelje a Magyarországon működő külföldi cégek ügyeit. Ha egy társaság most gyárat akar építeni vagy bővíteni, három-négy minisztérium és azok hivatalai járnak el ügyükben.

A jövőben ezekben az esetekben gyors, ésszerű és méltányos döntéshozatali rendszert kell létrehozni. Egy-két hónap tapasztalatai alapján lesz abban a helyzetben, hogy javaslatot tegyen a kormányfőnek a szabályok egyszerűsítésére – tette hozzá az államtitkár.

Még dolgoznak a gigaprojekten

Szijjártó úgy látja: nagyon fontos volna, hogy egy kiemelkedő projektet, egy, a termelőágazatot érintő, ezres nagyságrendű munkahelyteremtéssel járó beruházást Magyarországra hozzanak, az megnyithatná az utat a további befektetések előtt is.

Folyamatosan egyeztetnek arról, hogy nagyobb gyártókapacitások kerüljenek ide akár kínai, akár más cégektől, de egyelőre nem tud konkrétumokról beszámolni.

Elégedettek velünk

Amerikai partnerei, többek közt a GE, a Citibank, a Delphi és az Oracle vezetői a múlt heti, amerikai körútja során jelezték neki, hogy elégedettek a hazai gazdasági környezettel. Pedig vannak olyan vállalatok ma Magyarországon, amelyeknek a méltányos közteherviselést célzó intézkedések miatt nagyobbak lettek a terhei.

„Akad, amely kampányt is vezényelt ellenünk Brüsszelben, de a vállalatok döntő többsége − mindenekelőtt a termelésben működők − elégedettek a körülményekkel” – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik