Gazdaság

Menekülnének a mérnökök Magyarországról

mérnök (mérnök, )
mérnök (mérnök, )

A Telenor felmérése szerint a BME végzőseinek 38 százaléka menne külföldre dolgozni. Több fizetést és jobb életszínvonalat remélnek egy másik országban.

Bár februárban Orbán Viktor arról beszélt, hogy ő a mérnökökben látja a jövőt, úgy tűnik a mérnökök nem figyeltek a miniszterelnökre. .A Budapesti Műszaki Egyetem végzős hallgatóinak 38 százaléka ugyanis szívesebben dolgozna külföldön, mint Magyarországon, 13 százalék pedig már konkrétan meg is szervezte külföldi munkavállalását – derül ki a Telenor Magyarország Zrt. nem reprezentatív felméréséből, amelyet az egyetem 103 végzőse körében készíttetett.

Az eredmények szerint a külföldi munkát tervezők 79 százaléka a magasabb fizetés, 41 százaléka pedig az ezzel összefüggő magasabb életszínvonal miatt menne másik országba, de a szakmai fejlődés lehetőségét is fontosnak tartják.

Legtöbben Németországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Svájcban és Ausztriában szeretnének dolgozni. Döntő többségük viszont előbb-utóbb visszatérne Magyarországra: 21 százalék egy-két év, 39 százalék 3-5 év, 31 százalék pedig ennél is hosszabb idő után. A külföldet választók 10 százaléka szeretne végleg letelepedni Magyarország határain túl – derül ki a felmérésből.

Jó pénzért maradnának

A külföldre készülő mérnökhallgatók fele ugyanakkor megváltoztatná terveit, és inkább mégis itthon maradna, ha állásajánlatot kapna a szakmájában egy multinacionális vállalattól.

A fiatal mérnököket elsősorban a magas fizetés győzné meg, hogy Magyarországon kamatoztassák tudásukat. Munkahelyválasztáskor a végzősök számára a vonzó fizetés, juttatási csomag bizonyult a legfontosabb szempontnak, a megkérdezettek közel harmada sorolta az első helyre, s közel háromnegyedük választotta a legfontosabb öt közé. Szintén fontos szempont a szakmai fejlődés lehetősége, és az is, hogy a munkahely biztosítsa a munka és a magánélet egyensúlyát, valamint legyen megbízható és stabil.  

Nem csak a mérnökök mennének, egy felmérés szerint ugyanis évente közel 50 ezren döntenek úgy, hogy másutt jobb. Persze van, aki pórul jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik