Gazdaság

A Mol szerint tíz évig is tarthat Magyarország vergődése

A magyar olajcég vezető elemzője szerint elhúzódhat a növekedés nélküli időszak.

Az eurozóna alapvető problémája, hogy amíg nem jön valaki, aki kimondja, hogy a periférikus országoknak nem kell mindent visszafizetniük, addig a piac nem fog hinni a válságkezelésben – nyilatkozta Zsoldos István, a MOL vezető elemzője a Portfolio.hu-nak.

Zsoldos szerint Görögországban a strukturális változások lassúak, így nagyon könnyen bekövetkezhet egy következő újabb csődesemény. Ahogy Európában, úgy Magyarországon is küzdelmes 10 évre kell berendezkedni. Olyan nem lesz, hogy csak ülünk, és már nem kell változnunk – véli az elemző.

Szerinte a nehéz időszakban az is szerepet játszik, hogy öregszik a lakosság, és ez 10 éves időtávban számít. A másik az, hogy ha felbomlik, akkor lesz egy nagy visszaesés, de ha nem bomlik fel, akkor is nyomott lesz a növekedés a fiskális megszorítások miatt. Szerinte a következő 10 évben alacsony lesz a növekedés. Azon sem lepődne meg túlságosan, ha 2020-ban ugyanott lenne a GDP az eurózónában, mint 2010-ben.

Szerinte ez Magyarországot is sújtani fogja. “Minél kisebb a növekedés, annál kevésbé megbocsátó a piac. Lehet, hogy igazságtalannak tűnik, hogy a boomban mindent megfinanszíroztak, most meg a kétszer jobbat sem akarják megfinanszírozni, de így működik” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik