Gazdaság

Demján megsorozta Orbánt

vosz (ingyenes, )
vosz (ingyenes, )

Órákon át sorolták a vállalkozók problémáit a VOSZ vezetői.

Alig volt kormányzati gazdaságpolitikai lépés, amit bírálat nélkül hagyott Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke a szervezet mai, nyilvános ülésén, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

A vállalkozók érdekképviseletét 15 éve vezető nagyvállalkozó a magánnyugdíjpénztárak államosításáról, a Mol-részvények visszavásárlásáról és az uniós támogatások kihelyezésének rendszeréről is helytelenítőleg nyilatkozott. Egyetértett a munkavédelmi program megszületésével, ám hozzátette: erre nem lenne szükség, ha valódi gazdsági növekedés lenne.

Ortodox a kormány?

Demján szerint filozófiai különbség van a vállalkozások és a kormányzat gondolkodásmódjában: „Nem unortodox a kormány gazdaságpolitikája – fogalmazott –, hisz csak akkor lehetne az, ha lenne beruházás.” Szerinte a vállalkozásoknak adott adókedvezmények is csak akkor segítenének, ha lenne nyereségük, ami nincs. Fontos lépésnek nevezte ugyanakkor az áfát érintő változásokat, mivel ezek növelik a cégek likviditását. (Az áfát a legnagyobb vállalkozásoktól eltekintve szinte mindnek csak a számla kifizetése, és nem a kiállítása után kellene fizetni.)

A Magyarországot szerinte vészhelyzetbe sodró gazdaságpolitikai döntések azonban nem csak e kormány idején történtek, a makroközgazdászokkal vitatkozva azt mondta: az elmúlt tíz évben valójában csökkent Magyarországon a GDP, mivel a mindenkori kormányok az általuk felvett hiteleket szociális intézkedésekre költötték, amely látszatnövekedésként jelent meg. „Nincs szegény állam, csak rosszul vezetett állam – fogalmazott. – Egy országban akkor van jólét, ha bővül a termelés… Ha nincs jólét, akkor pedig nincs Magyarország, mivel a globalizáció asszimilálja a szegényeket.”

Szerinte az államadósság csökkentését nem szabad az adóterhek növelésével finanszírozni, helyette ezt ki kell nőni.

Demján javaslatai

Fontosnak tartaná egy körülbelül 2000 milliárd forintos állami befektetési alap létrehozását, amely különböző vállalkozások, szövetkezések beruházásai mögé állhatna. Ezt fokozatosan, négyszer 500 milliárdos részletekben lehetne feltölteni.

Emellett a szolidaritási adó helyett egy 300-500 milliárd forintos kötvényalap létesítését javasolta, amely az uniós támogatások lehívásához adhatna a kis- és középvállalkozásoknak önrészt, s 10-15 nagy nemzetgazdasági projekt önrészének finanszírozásához is elég lenne. A kötvényalap 10 évre fizethetne hozamot szerinte. „Holnap majd biztos megjelenik, hogy békekölcsönt javaslunk, de a békekölcsön időszakában is voltak jó döntések” – mondta.

Az ülésén a VOSZ más vezetői is felszólaltak, számos gyakorlatias, adminisztratív és gazdasági környezetbeli problémára hívva fel a miniszterelnök figyelmét.

További részletek később.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik