Gazdaság

Leépít a Sanyo? 400 munkásnak mondhatnak fel Dorogon

napelem (napkollektor, )
napelem (napkollektor, )

A dolgozók harmada utcára kerülhet a helyi napelemgyárból. Az alkalmazottaknak állítólag már szóltak, a cég egyelőre hallgat.

Az MTI úgy tudja, a létszámcsökkentésről egyeztetés kezdődött az üzemi tanáccsal, az elbocsátások augusztus végén kezdődhetnek meg. A gyár személyzeti osztályán sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták a távirati iroda információját. Azt mondták, egy-két napon belül sajtóközleményt adnak ki.

Az üzemben jelenleg majdnem 1100-an dolgoznak. A leépítés a gyár Solar II-es egységét érinti, ahol a főként Németországba exportált napelemeket gyártják. A napelemmel termelt áram átvételi ára azonban lejtmenetben van, ezért csökkentik a termelést.

A Sanyo első magyarországi részlege 1999-ben épült fel a Dorogi Ipari Parkban, ahol légkondicionálókat, mobiltelefon- és kéziszerszám-akkumulátorokat és tölthető elemeket készítettek. Az üzemet később napelemek összeszerelésére állították át, legutóbb 2011 márciusában bővítették. Itt állítják elő a világ jelenleg leghatékonyabb napelemmodulját.

A beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik