Gazdaság

Tejel a kormány

kedves, a tehénkirálylány (kedves, tehén, )
kedves, a tehénkirálylány (kedves, tehén, )

157 milliárd forintot kapnak a súlyos aszály- valamint fagykárt szenvedett gazdák. Emellett csaknem 7 milliárd forint jut a tejtermelőknek még idén.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 16-án kezdi meg a kifizetéseket. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Fejér megyei Mezőfalván elmondta: a kormány mindent megtesz azért, hogy stabilizálja a tejágazatot, és kedvező piaci helyzetbe hozza a magyar tejtermelőket, így például a szaktárca az ágazat szereplőivel összefogva készül a tejkvótarendszer közelgő megszűnésére.

2015-től nem lesz mennyiségi korlát, ami most még visszafogja az erős tejtermelő országokat. Fazekas megjegyezte: az elmúlt másfél évben folyamatosan nőtt a szarvasmarha-állomány, és mára meghaladta a 700 ezret. A 335 ezres tehénállomány egy év alatt nyolcezerrel gyarapodott.

A Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nél kisebb ünnepség előzte meg a sajtótájékoztatót. A Kedves névre hallgató tehenet ünnepelték, mert már több mint 130 ezer liter tejet adott. A 12 éves kiválóságot, a Holstein Fríz Egyesület csúcstartóját naponta háromszor fejik. Eddig kilenc borja született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik