Gazdaság

Nincs eljárás a dinnyekartellügyben

Dinnyekostolas(3)(960x640)(1).jpg (Dinnyekóstolás)
Dinnyekostolas(3)(960x640)(1).jpg (Dinnyekóstolás)

A dinnyeszövetség elnöke szerint nincs is központilag meghatározott ár. A lényeg, hogy a termelők és a vevők is jól járjanak.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem indított eljárást a szaktárca államtitkárának minapi bejelentése nyomán, miszerint a dinnyepiac szereplői megegyeztek a közös árszabás mikéntjéről, és 99 forintért kínálták a gyümölcs kilóját a nagy kereskedelmi láncok. Az agrárállamtitkár egyébként hétfőn egyeztetett a GVH elnökével.

Ennek alapján egy fővárosi sajtótájékoztatón elmondta: eljárás nem folyik. Mindössze arról van szó, hogy két bejelentés és egy internetes hírportál jelzése alapján adatokat kér be a GVH, és tájékozódik. Ezzel tulajdonképp ugyanazt mondta el, amit néhány órával korábban már összefoglalt egy közleményben a GVH. Kérdésünkre, hogy ez azt jelenti-e, nem is lesz eljárás, Budai azt válaszolta: érdeklőjünk a GVH elnökénél, Juhász Miklósnál. Érdeklődtünk.

A minisztérium nem tartozik a versenytörvény alá

Megkérdeztük, Pócs János fideszes képviselőnek igaza van-e, amikor azt modja, azért nem beszélhetünk kartellről, mert önkéntes megállapodásról van szó. Megtudtuk, a versenyjog nem tesz különbséget “önkéntes” és “kényszer-kartell” között. Ha a jogsértés megállapodás formájában valósult meg, akkor ez magában foglalja azt, hogy a felek akarategyezősége fennállt. Az egyeztetés vagy a szándék formájában megvalósuló versenykorlátozás esetén is értelemszerű, hogy a résztvevők (önkéntes, szuverén) döntése eredményeképpen került sor a jogsértő magatartásra.

Azt is írták, hogy a bírság kiszabásánál a jogalkalmazó értékeli a kezdeményező szerepet. Rákérdeztünk, ha (mégis) eljárást indítanak, a kereskedőket büntetik meg vagy a kezdeményező minisztériumot. Erre azt válaszolták: ha egy kormányzati szerv  annak hatósági jogköreihez kapcsolódóan fejt ki piaci hatással járó magatartást, akkor az nem számít piaci szereplőnek, magatartása nem piaci magatartás, ezért nem tartozik a versenytörvény hatálya alá.

Példaértékű

Budai a tájékoztatón leszögezte: a VM továbbra is közvetítő szerepet vállal a magyar dinnye promóciójában, és kiáll a magyar dinnyetermelők és szövetségük, valamint a terméktanács mellett.

Az agrártárca államtitkára úgy véli: példaértékű az az összefogás, amely dinnyeügyben létrejött, a hazai termelők támogatása érdekében ugyanerre volna szükség más ágazatokban is. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke nem zárta ki, hogy lesz is folytatás, például ősszel a paprikánál és az almánál.

A Magyar Dinnyeszövetség elnöke megjegyezte: nincs is központilag meghatározott ára a dinnyének. Ezt tapasztalta a Hír24 tudósítója is, ugyanis a tájékoztató helyszínén, a Corvin Plazában lévő CBA-ban 88 forintos áron adták a gyümölcs kilóját.

Az Auchan érdeklődésünkre azt írta, náluk az áruházak saját hatáskörben állapítják meg az eladási árakat. Most 90–99 forint között mozog az eladási ár (ami egyébként napról-napra változik). A Tesco nem válaszolt. A CBA-ben csak magyar dinnye volt, és az Auchan pedig azt válaszolta: szezonban náluk nincs import dinnye.

Simonka György Fidesz-képviselő a tájékoztatón a görögdinnyét kifejezetten ajánlotta a fogyókúrázóknak, emellett kiemelte, hogy – és ezt talán kevesen tudják – jótékony hatása van a férfiak teljesítőképességére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik