Gazdaság

Legalább 55-ször ülünk le az IMF-fel

Három forgatókönyvet vázolt fel a tárca nélküli miniszter. Az IMF/EU-delegációnak egy hét alatt összesen 50-55 találkozója lesz – írja a Figyelő.

Mint Varga Mihály elmondta, két-három nap múlva már jobban kirajzolódnak az álláspontok, mielőtt pedig a jövő héten elutazna a delegáció, még tartanak egy záró egyeztetést. Tárgyilagos megbeszélés keretében ismertették, hogy 2013-14-re milyen makropályát várnak, s az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank képviselői is elmondták, hogyan látják a helyzetet – foglalta össze a tárgyalásokat.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha mégsem jutnak közös nevezőre, úgy válaszolt: “A klasszikus modell szerint három lehetőség van. Vagy felállunk az asztaltól és azt mondjuk, hogy ha még ezekben sem tudunk megegyezni, akkor üljünk inkább később vissza.” A második lehetőség, hogy a magyar kormány hiszi el az ő számaikat. Hozzátette: “Ezt most nem tartom valószínűnek. A harmadik variáció pedig az, hogy mégiscsak mi győzzük meg őket, esetleg azzal, hogy várjuk meg a második negyedéves GDP-adatokat, és ez alapján folytassuk a tárgyalásokat.”

Az IMF/EU-delegációnak összesen 50-55 találkozója lesz egy hét alatt különböző intézményekkel és a kormányzati hierarchia legkülönbözőbb képviselőivel, találkoznak még Budapest főpolgármesterével, az MNB és a bankok képviselőivel.

Arra a kérdésre, mi az, amiben a legvégső esetben sem enged a kormány, kijelentette: ilyen tételes lista nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik