Gazdaság

Megtudja, tartozik-e az adóhatóságnak

adó (adó, )
adó (adó, )

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) péntektől megkezdi a folyószámla-kivonatok és késedelmipótlék-értesítők kiküldését.

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki több mint 1000 forinttal tartozik, vagy akinek több mint 1000 forint túlfizetése van. Az adóhatóság október 31-ig tájékoztatja az adózókat erről, illetve arról, ha a 2011. adóévre késedelmi pótlékot számított fel.

A tartozást érdemes mielőbb rendezni a késedelmi pótlék kamata miatt, ha pedig valaki azt vitatja, észrevételt tehet személyesen az ügyfélszolgálatokon vagy írásban, amelyhez az adóhatóság honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető “Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget.

Az elektronikus bevallók nem kapnak postai értesítést az adóhatóságnál fennálló esetleges tartozásaikról, vagy túlfizetéseikről. Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően – a netes felületen – folyamatosan nyomon követhetik adófolyószámlájuk alakulását. Augusztus 6-tól pedig már megtekinthetik a megelőző évre vonatkozó késedelmipótlék-levezetésüket is – tudatta a NAV.

Tavaly 1 millió 460 ezer adófolyószámláról küldött ki folyószámla-kivonatot és/vagy pótlékértesítőt az adóhatóság, vagyis 2011-ben az adófolyószámlák 26 százalékán volt 1000 forintot elérő “egyenlőtlenség” vagy számítódott rajta késedelmi pótlék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik