Gazdaság

Új bankrendszert vizionál Orbán

Orbán Viktor (Orbán Viktor, foci, )
Orbán Viktor (Orbán Viktor, foci, )

Az 50 százalékban magyar tulajdonú bankrendszer unikális lenne az unióban.

Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke értékelte a kormány és a kamara elmúlt kétéves együttműködését.

Mint a kormányfő elmondta, nem új gazdaságpolitikát csinálnak, hanem új gazdasági rendszert építenek. A munkát és a családokat támogató adók egyaránt fontosak, az adósságtermelő rendszereket viszont át kell szervezni – hangsúlyozta Orbán, utalva a rokkantnyugdíjjal kapcsolatos átalakításra. Elmondása szerint a szociális ellátás csak munkán keresztül lesz elérhető, kivétel a munkaképtelenek számára.

A miniszterelnök iparosítást ígért (lsd. Rába), valamint új mezőgazdasági rendszert (lsd. földtörvény), a tervek szerint pedig minden közszolgáltatót (pl. Vízművek) nonprofittá tesznek. A továbbiakban egy új bankrendszer létrehozását prognosztizálta, amely legalább 50 százalékban magyar kézben lenne, s ez az egész Európai Unióban unikális lenne.

Orbán utalt arra is, hogy az új gazdasági rendszer felépítése már olyan stádiumban van, hogy azt a gazdaság szereplői is lassan érzékelhetik. Az új modellre azért volt szükség, mert a nyugat-európai szociális piacgazdaság modellje szétesett, a sikeres ázsiai modelleket pedig azért nem követjük, mert azok nem demokrácián alapulnak – jegyezte meg.

Utalt arra is, hogy az ilyen kísérleti modelleket mindig meglepetéssel, értetlenül fogadják, aztán ha sikeres, már jön az érdeklődés és az átvétel is. S itt megjegyezte, lám a magyar modell egyes elemeit már másolják, így a bankadót, a válságadót, a nyugdíjrendszer szűkítését (három pillérből kettő) és a tranzakciós adót. S hozzátette, szerinte nemsokára felbukkannak majd máshol is a munkahelyvédelmi programok is.

A kamara elnökének pedig megerősítette, hogy mindenképpen véghez viszik a munkahelyvédelmi programot, hiszen – mint Orbán Viktor hangsúlyozta – ez a legfontosabb dolog.

A kamara és a kormány együttműködését mindkét fél eredményesnek ítélte, hisz mint mondták, a két évvel ezelőtti (választások előtti) megállapodásuk bekerült a kormányprogramba. Parragh szerint most leginkább a finanszírozáson kellene javítani, mert az igen feszítő probléma. Amellett is, hogy a Széchenyi Kártya-programban nőtt a hitelkihelyezések száma.

A megbeszélést zárt ajtók mögött folytatták, de jelezték, ott hangsúlyos lesz a munkahelyvédelmi program és az EU-s pályázati pénzek kérdése is. A hasznos és eredményes felhasználást a kormány és a kamara is fontosnak tartaná. a 2013-ig tartó időszakból ki kell hozni, amit lehet. A 2014-20-ig tartó EU-s pályázati ciklusra pedig teljesen új rendszert építenének ki a jelenlegi hibák kiküszöbölésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik