Gazdaság

Így kedveskedik a kormány az autósoknak

közlekedési-bírság (közlekedési bírság, )
közlekedési-bírság (közlekedési bírság, )

Csökkentik a közlekedési bírságok összegeit, enyhén spiccesen nyugodtan bringára ülhetünk, viszont most már tényleg betiltják a lézerblokkolót.

A várakozási és megállási tilalom megszegéséért eddig kiszabott fix összegű, 30 ezer forintos bírság 10 ezer forintra mérséklődik, viszont ha valaki zebrán áll meg, annak már 25 ezer forintot kell fizetnie.

Az egyik legsúlyosabb büntetés, 50 ezer forintos bírság jár majd azért, ha a sofőr mozgássérültek helyén parkol – jelentette be Bíró Márk, a Fidesz-frakció szakpolitikusa és Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi képviselője.

Bíró Márk közölte azt is: betiltják a lézerblokkolót, de a radardetektort nem. Aki a piros jelzés ellenére hajt át a vasúti átjárón, azon nem 300 ezer, hanem 60 ezer forintot vasalnak be, ám csak ott lehet ezért büntetni, ahol valóban járnak is vonatok. A jövőben a rendőr csak azért nem állíthatja meg az autóst, hogy kifejezetten az egészségügyi dobozt vagy a láthatósági mellényt ellenőrizze.

Kovács Kázmér hozzátette: ha valaki megivott egy-két pohár sört, és egyik tanyáról a másikra tart, nyugodtan a bicikli nyergébe pattanhat a folytatásban. Viszont azok, akiknél 0,5 és 0,8 ezrelék közötti véralkoholszintet mértek, és veszélyhelyzetet teremtettek, vagy valamelyik főúton közlekedtek, már nem ússzák meg.

Bíró Márk szerint csütörtökön kerül kormány elé a rendelettervezet, a változások augusztus 1-jén, illetve szeptember 1-jén léphetnek hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik