Gazdaság

Odavág a büdzsének Matolcsy terve

Csefalvay-Zoltan(960x640)(1).jpg (ingyenes, )
Csefalvay-Zoltan(960x640)(1).jpg (ingyenes, )

A jegybank elnöke szerint a munkahelyvédelmi akcióterv miatt borulhat a költségvetés.Az NGM államtitkára ugyanakkor állítja, csak a tartalékokra támaszkodva is elérhető a hiánycél tartása.

A pénzügyi stabilizáció, a reformok és a munkahelyek számának növekedése garantálja a GDP-arányos 2,2 százalékos hiányt 2013-ban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn egy budapesti konferencián. Cséfalvay Zoltán megjegyezte: 1,6 százalékos növekedéssel számolnak jövőre, ám a büdzsé 300 milliárd forintos tartaléka egy ennél kisebb gyarapodás mellett is reálissá teszi a hiány tartását – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi terv a keresleti oldal ösztönzését szolgálja, amelyen belül az élőmunka járulékterheinek csökkentése 101 milliárd forintot jelent a vállalkozásoknak.

Matolcsy terve miatt bukhat a hiánycél?

A költségvetés pozíciója romlik a tízpontos munkahelyvédelmi akcióterv nyomán – erről már a jegybankelnök beszélt. A nemzeti bank számításai szerint a jövő évre kitűzött GDP-arányos hiány 2,8 százalék lenne, ha pedig a szabad tartalékokat törli a kormány, akkor a hiány 2,4 százalékra csökkenhet.

A feltételes módot az magyarázza, hogy az MNB becslése az eredeti költségvetési javaslat alapján készült, az azóta ismertté vált akcióterv 270 milliárd forinttal rontja a költségvetési egyenleget. Ugyanakkor a tranzakciós illeték összetétele változott, annak közel felét az állami szférából kívánja beszedni a kormány, és ennek hatását még nehéz kiszámolni.

Az valószínűnek látszik, hogy a gazdasági növekedés többlete nem hoz annyit, amennyit a csomag elvisz – jelezte Simor András. Szerinte a belső kereslet élénkítésére alapozott gazdaságpolitikának az esélyei igen-igen csekélyek, emellett a csökkenő beruházások is rombolják a gazdaság élénkülésének esélyeit.

A befektetői bizalom kiszámítható és piacbarát gazdaságpolitikával növelhető, amit támogathat az Európai Unióval és az IMF-fel kötött gyors megállapodás – jegyezte meg a jegybankelnök.

A hatékonyságot kell növelni

A közkiadások csökkentésének az lenne a legjobb módja, ha eredményességi követelményeket állítanának fel minden egyes adóforint elköltéséhez – erről már az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke beszélt.

Domokos László hozzátette: az ÁSZ számára a jogszabályok azt is előírják, hogy a közpénzek felhasználásának törvényességi ellenőrzése mellett a hatékonyságot és az eredményességet is vizsgálja meg; erre a jövőben a számvevőszék egyre nagyobb hangsúlyt helyez.

Cikkünk hamarosan bővül!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik