Gazdaság

Kisvállalati hiteleket ígér a legnagyobb orosz bank Magyarországon

A Volksbank International Group új tulajdonosa, a Sberbank belépése az év végig több mint 200 millió eurós hitelt jelent a hazai kis- és középvállalkozásoknak. Elsősorban az energetikai szektorral és a mezőgazdasággal számolnak. A bank második embere hiányolja a Globus konzerveket az orosz polcokról.

Az orosz Sberbank (ejtsd: Szberbank) egyrészt az orosz piac legjelentősebb pénzintézete, másrészt a világ egyik legjövedelmezőbb bankja. Csak Oroszországban és a Független Államok Közössége tagállamaiban 70 millió ügyfele van, és ez a bank kezeli minden második orosz betétes pénzét.

A Sberbank idén februárban vásárolta meg az osztrák Volksbank International Group (VBI) nyolc kelet-közép európai leánybankját, köztük a magyarországit is. Ezzel az üzlettel az orosz óriás bank Horvátországban, Szlovéniában, Bosznia Hercegovinában, Szerbiában, Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Ukrajnában összesen csaknem 300 új bankfiókhoz és több mint 600.000 új ügyfélhez jutott.

Szergej Gorkov, a Sberbank alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a cég felügyelőbizottsága elfogadta a következő hat évre szóló stratégiáját, amelyben jelentős szerepet szánnak a kelet-közép európai terjeszkedésnek. Mint mondta, évek óta tanulmányozzák a magyarországi Volksbank működését és a hazai bankrendszert. Így jutottak arra a következtetésre, hogy a közeljövőben elsősorban a kis- és közepes vállalkozások finanszírozására összpontosítanak. Ennek első lépcsőjeként körülbelül 200 millió euró tőkét helyeznek ki az év hátralévő részében. Elsősorban az energetikai, a mezőgazdasági és a gépipari vállalkozások számíthatnak kedvező elbírálásra,  de fontosnak tartanak minden olyan vállalkozást is, amely a kapcsolatot jelenthet a magyar piac és a Független Államok Közössége között. Szergej Gorkov – aki a bankóriás második legfontosabb embere, és valószínűleg élete nagy részét utazással és luxusszállodák éttermeiben tölti – ezzel kapcsolatban nosztalgiával említette, hogy hiányolja az orosz boltok polcairól a Globus konzerveket, amelyek annak idején egyet jelentettek a magyar minőséggel a Szovjetunióban.


Szergej Gorkov
Fotó: MTI / Soós Lajos

Bár a magyarországi hitelezés – a gazdasági válság hatásai miatt – most nincs a legjobb állapotban, de  a Sberbank azzal számol, hogy közép- és hosszú távon a piac jelentősen bővülni fog – mondta Szergej Gorkov. Ezért is tartja fontosnak, hogy a Sberbank jelentős fejlesztéseket hajt végre a bankpiacon – főképp az internetbanki és ügyfélkezelési területeken.

A Hír24 kérdésére az orosz üzletember nem titkolta, hogy a tulajdonos váltással nevet is változtat majd a Volksbank. Így valószínű, hogy jövő év végig minden Volksbank táblát Sberbankra cserélnek idehaza is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik