Gazdaság

Az agrárminiszter szerint nem lesz drágább a kenyér

Finisben az őszi búza aratása, a gazdálkodók már a betakarítás több mint 60 százalékával végeztek az országban.

Jó közepes termés lesz az idén őszi búzából, kivitelre is jut belőle bőven. Lesz elegendő vetőmag és takarmánynak való is, sőt, mintegy egymillió tonna kivitelre is jut a kenyérgabonából – mondta a vidékfejlesztési miniszter a közrádió reggeli műsorában.

Fazekas Sándor hozzátette: a búza ára általában 50-55 ezer forint körül mozog, de vannak térségek, ahol már ennél is magasabb az ár – 60 ezer forint körül van tonnánként. Megítélése szerint lesz kereslet a javító minőségű magyar búza iránt a környező és a távolabbi országokban is, mivel az aszály nemcsak idehaza csökkentette a termésmennyiséget.

A kukoricának és a napraforgónak jól jött a csapadék, az utóbbi napok nagy hősége ugyanis kifejezetten kedvezőtlen volt a tavaszi vetésű növények számára. A növények több helyen megsültek, illetve a kukorica levele már furulyázott, ami a vízhiány biztos jele.

A szaktárca vezetője megjegyezte: nem számít a kenyér árának emelkedésére, bár azt a búza – azaz a liszt – árán kívül számos egyéb tényező, például az energia ára is befolyásolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik