Gazdaság

Mégsem kurtíthatják meg a szabadságunkat

A januárban megjelent új munka törvénykönyvében még az szerepelt, hogy jövőre a pótszabadság megrövidíthető, azonban a júniusi korrekció után mégsem lesz erre lehetőség.

A szabadságoknál jövőre változás lesz, hogy az alapszabadságból kikerül a kor szerint járó pótszabadság, és külön elemként fog szerepelni. Az alapszabadság marad húsz nap, és az életkor alapján járó pótszabadság sem változik, legfeljebb 10 nap lehet. 25 éves kortól jár egy nap, majd lépcsőzetesen növekedve 45 éves kortól kapunk tíz plusznapot.

A januárban megjelent munka törvénykönyvében még az szerepelt, hogy a kollektív szerződés vagy a felek külön megállapodása alapján a pótszabadság napok száma csökkenthető. Ez akár azt is jelenthette volna, hogy le is nullázható a pótszabadság, vagyis a 45 év felettiek akár 10 napot is elveszíthettek volna.

A júniusi módosításkor azonban bekerült a szabadság is azok közé a dolgok közé, amelyeknél csak a dolgozó javára lehet eltérni a főszabálytól. Vagyis ez alapján a kollektív szerződésben vagy külön megállapodással sem lehet azt mondani, hogy a dolgozóknak nem adják ki az életkor után járó pótszabadságot. A hatályos törvények szerint sem a most érvényes szabadságszabályok alapján nincs erre lehetőség, sem a jövő évi változások után – erősítette meg a Nexon és Vida Sándor munkajogász is. Csak az előírtnál több – életkor után járó – pótszabadságot állapíthat meg a kollektív szerződés.

A többi, szabadsággal kapcsolatos jövő évi változásról itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik