Gazdaság

3 milliárd forint az első munkahelyre

Czomba Sándor (Czomba Sándor)
Czomba Sándor (Czomba Sándor)

Háromezer, javarészt szakképzetlen fiatal juthat álláshoz az év utolsó negyedében.

A program lényege, hogy a munkaadók a szeptember 1. és december 31. között foglalkoztatott, regisztrált pályakezdő álláskeresők után támogatásként megkapják a bér és a szociális hozzájárulási adó összegét a minimálbér kétszereséig – jelentette be a gazdasági tárca foglalkoztatásért felelős államtitkára.

Czomba Sándor szerint a keret 3000-3500 fiatal munkába állását segítheti. Főként a fiatal álláskeresőket, ezen belül a pályakezdőket, és kiemelten a szakképzetleneket, a tartósan munkanélkülieket akarják lehetőséghez juttatni. Idehaza jelenleg 220 ezer 25 éven aluli fiatal dolgozik, és ebben a korcsoportban körülbelül 86 ezren regisztrált munkanélküliek. Ebből 58 ezer pályakezdő, ezen belül a szakképzetlenek száma több mint 24 ezer.

Az államtitkár szerint a pályakezdő fiatalok egyik legnagyobb problémája, hogy a munkatapasztalatok hiánya miatt nem alkalmazzák őket. A most ismertetett megoldással a tárca szeretné elérni, hogy minél több pályakezdő fiatal szerezhessen gyakorlatot. Az „Első munkahely garancia” elnevezésű kezdeményezés 3 milliárd forintos keretét a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból biztosítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik