Gazdaság

Hazai dinnyét faljon a magyar!

dinnye (dinnye)
dinnye (dinnye)

60 millió forint jut idén a gyümölcs népszerűsítésére, háromszor annyi, mint tavaly. Szigorú ellenőrzésre számíthatnak az utak mentén árusítók.

A tavalyi kedvező tapasztalatok alapján idén is folytatódik a magyar görögdinnye fogyasztásának ösztönzése. Tavaly mintegy 20 millió forintot költöttek erre, míg az idén ennek csaknem a háromszorosát tervezik – jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Budai Gyula azt követően beszélt erről, hogy a termelők, a kereskedők – a nagy multinacionális áruházláncok – és a szakmaközi szervezet képviselői egyeztettek az átlátható viszonyok kialakításáról. Jelenleg idehaza mintegy 5 ezer hektáron termesztenek dinnyét, és átlagosan 150-170 ezer tonna terem.

A gyümölcs minősége kiváló, ezért hatékonyan kívánnak fellépni a piacot torzító áruforgalom ellen. Így például szigorú ellenőrzésre számíthatnak az utak mentén dinnyét árusítók – jegyezte meg az államtitkár.

A tervek szerint a következő években évente ezer hektárral növelnék a termőterületet, ez további 3 ezer embernek adna munkát. Most 15 ezren élnek a dinnyetermesztésből. Mindez azonban veszélybe kerülhet, ha nem kapnak megfelelő árat a termékükért. Egy hét alatt ugyanis – több helyen – mintegy 30 forinttal csökkent a dinnye átvételi ára. Míg a múlt héten kilónként 90-99 forint körüli árat fizettek a felvásárlók a dinnyéért, addig most az ár 60-70 forint kilogrammonként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik