Gazdaság

Csúcsra járnak a villanyórák

villanyóra (villanyóra)
villanyóra (villanyóra)

Az átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az ország áramfogyasztása múlt hétvégén a hőség miatt - írja a Napi Gazdaság.

Egy-egy kánikulai napon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további egyfokos hőmérséklet-emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent, elsősorban a tömegesen beindított légkondicionálók miatt – közölték a Mavir Zrt.-nél. A legnagyobb terhelést hétfőn mérték, a napi csúcs 6200 megawatt körül alakult, hasonlóan a tavaly nyári csúcsértékekhez.

A magyar villamosenergia-rendszer egyébként elegendő tartalékkal rendelkezik, a 2007-es, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddig mért nyári rekordot jelentő 6320 megawattos igény sem jelentett gondot.

A Mavir adatai szerint az év eddig eltelt időszakában az áramfelhasználás a tavalyinál alacsonyabb, a fogyasztás kánikula miatti növekedésében azonban nincs érdemi eltérés a korábbi évekhez képest. Az elmúlt tíz évben kiegyenlítődés indult a téli és a nyári csúcs között, a két csúcsérték különbsége harmadára, a kezdeti 20 százalék körüli eltérésről 6 százalékra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik