Gazdaság

Orbán rátette kezét az uniós fejlesztésekre

Orbán Viktor (Orbán Viktor, foci, )
Orbán Viktor (Orbán Viktor, foci, )

Az illetékes kormánybizottság tagjai még: Lázár János, Matolcsy György és Németh Lászlóné.

Egy új testület, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) veszi a kezébe az uniós fejlesztési források felügyeletét – írja az origó, a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján, illetve az ahhoz kapcsolódó határozatból. Az NFK elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagjai Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Lászlóné fejlesztési és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A kormánybizottság – ezáltal a miniszterelnök – lényegében az összes, az unós fejlesztésekkel kapcsolatos fontos döntést magához vonja: ez a testület mondja meg, mi számít kiemelt projektnek, a jóváhagyása kell az úgynevezett operatív programok és akciótervek elfogadásához és módosításához, sőt, az NFK dönt minden olyan projektről, amelynek támogatási igénye meghaladja az egymilliárd forintot.

Ezentúl az NFK, illetve a Miniszterelnökség jogosult arra is, hogy szakmai egyeztetéseket folytasson kutatás-fejlesztéssel és innovációval összefüggő programokról és pályázatokról. A testület fontos feladata lesz az is, hogy elfogadja a 2014 és 2020 közt érvényes EU-s költségvetési időszakra vonatkozó eljárási szabályokat. Erre tavaly év végén a kormány még egy tárcaközi bizottságot állított fel, de ennek feladatait a hétfőn megjelent rendelet az új kormánybizottságra ruházza – olvasható az origón.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik