Gazdaság

Vesztüket érzik a kaszinók

Az adóterhek átmeneti csökkentéséről tárgyalnának a nyerőautomata-piac szereplői a Nemzetgazdasági Minisztériummal, különben szerintük "lehúzhatják a rolót" - írta pénteki számában a Világgazdaság.

A játéktermekben a hagyományos automatáknak elvileg január 1-jéig kellene áttérniük a helyhez kötött szerveralapú automaták üzemelésére. Ennek segítségével az adóhatóság folyamatosan nyomon követheti a gépek bevételeit, és precízen ki tudja számolni a játékadót.

Azt, hogy milyennek is kell lenniük műszakilag, biztonságilag a félkarú rablók és társaik új generációjának, egy végrehajtási rendeletben kellett volna a Nemzetgazdasági Minisztériumnak szabályoznia a törvény megszületésével egy időben. A rendelet információink szerint rendben el is készült, ám mégsem jelent meg azóta sem. Enélkül viszont a nyerőgép-üzemeltetők nem mernek belevágni a szükséges átalakításokba, beruházásokba.

Vaszilisz Krisztián, az E-Casino Szakmai Szövetség elnöke a Világgazdaságnak azt nyilatkozta: megoldásként azt javasolják, hogy amíg az új, szerveralapú gépeket nem tudják üzembe állítani, arra az időre engedélyezzék a jelenlegi gépek üzemelését a korábbi – havonta és gépenként 100 ezer forintos – játékadó inflációval növelt szintje mellett.

A javaslattal a Magyar Szerencsejáték Szövetség is egyetért. Schreiber István elnök viszont optimistább az E-Casinónál, szerinte a végrehajtási rendelet kihirdetését követően az egy évvel szemben három hónap alatt startolhat az új rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik