Gazdaság

ÁSZ: Kockázatos a költségvetés

domokos-lászló (állami számvevőszék elnöke)
domokos-lászló (állami számvevőszék elnöke)

A Fideszből igazolt számvevőszéki elnök szerint azért a 2013-as hiánycél tartható.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013-as költségvetés hiánycélja tartható, de számos kockázatot tartalmaz a büdzséjavaslat a bevételi és a kiadási oldalon is – jelentette ki Domokos László ÁSZ-elnök a Parlamentben. Hangsúlyozta: a problémák elsősorban a kormány által bevezetni tervezett új adónemeknél, a kiadási oldalon pedig a szerkezeti változásokkal érintett területeken jelentkeznek.

A korábban a Fideszt erősítő Domokos szerint megalapozott a pénzügyi szervezetek különadója, a bányajáradék, az ökoadó, az energiaellátók jövedelemadója, a rehabilitációs hozzájárulás, a különadók, az áfa és a jövedéki adó, csak részben megalapozott a társasági adó, a gépjárműadó, a játékadó, a biztosítási adó, a távközlési adó és a lakossági illetékek, míg a nem megalapozottak között található az ÁSZ szerint a hitelintézeti járadék, a cégautóadó, az eva, a regisztrációs adó, a pénzügyi tranzakciós illeték, az szja és az elektronikus útdíj is.

Az ÁSZ elnöke kiemelte: a személyi jövedelemadó tervezett bevétele 33,9 milliárddal alacsonyabb az idei tervezettnél, de a számvevőszék szerint rosszak a kormányzat idei évre vonatkozó számításai, amelyekre a jövő évi számítások is alapulnak.

A pénzügyi tranzakciós adó esetében nem készült el a jogszabály, ráadásul a megemelt tervezett bevétel eléri az éves GDP közel 1 százalékát, ami akkora mérték, hogy a gazdasági szereplők magatartását is megváltoztathatja és így hatással lehet a költségvetési célok elérésére is – mutatott rá.  Domokos szerint az IMF-megállapodás akár rejtett költségvetési tartaléknak is tekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik