Gazdaság

GKI: zord esztendő lesz a 2012-es

forintok (forintok)
forintok (forintok)

A kutatóintézet szerint visszaesik a gazdaság, csúcsra jár az infláció, és idén már nem lesz megállapodás az IMF-fel. Csak ez utóbbival 100 milliárdot bukik a büdzsé.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a korábbival azonos, 1,5 százalékos GDP-visszaesést, és a márciusban vártnál kissé magasabb, 5,7 százalékos inflációt jelez 2012-re. Az államháztartási hiány 2,5 százalék lesz – mondta Vértes András elnök az intézet konjunktúrajelentésének keddi budapesti tájékoztatóján. Csak összehasonlításképp: a kormány 0,5 százalékos GDP-növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval készítette az idei költségvetést.

A GKI szerint a családok fogyasztása 2,5 százalékkal csökken, a  beruházások 4 százalékkal esnek. A GDP-arányos beruházási ráta 16 százalékon áll most, ami az Európai Unió 27 országa közül az egyik legalacsonyabbnak számít, csak a görög és az ír adat rosszabb. Az év végére 7 százalékos alapkamat valószínű. Ennél akkor lesz alacsonyabb a kamatszint, ha az új összetételű monetáris tanács azt kikényszeríti –  tette hozzá az intézet elnöke.

Vértes megjegyezte: Magyarországon jogbizonytalanság van, a kormány gazdaságpolitikája nemcsak hibás, de kiszámíthatatlan is, ami gazdasági recessziót eredményez. A jövő évre épp azért nem ad prognózist a GKI, mert túl sok a kiszámíthatatlan tényező.

“Az idén már nem lesz IMF-megállapodás, kivéve ha a pénzpiacon stresszhelyzet alakul ki, azaz a jelenlegi kamatok és árfolyamok meredeken felugranak, akkor sürgős lesz a hitelszerződés a kormánynak” – fogalmazott a GKI vezetője, aki szerint idén 100 milliárd forint, jövőre 200 milliárd forint többletkiadás keletkezhet az egyezség elmaradásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik