Gazdaság

Brüsszel megbocsátott Budapestnek

europai-unio(960x640)(1).jpg (brüsszel, )
europai-unio(960x640)(1).jpg (brüsszel, )

Mégis kifizetik a jövőre esedékes uniós támogatásokat.

Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa (Ecofin) döntött a Kohéziós Alapból származó kötelezettségvállalások részleges felfüggesztésének megszüntetéséről – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

A tárca kiemeli: a döntésre azért kerülhetett sor, mert a tanács és az Európai Bizottság is úgy látja, hogy Magyarország megfelelő lépéseket tett a túlzott hiány megszüntetése érdekében.

Az Európai Bizottság március 13-i ülésén döntött úgy, hogy a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás keretében 2013. január elsejétől befagyasztja az uniós támogatások jelentős részét adó kohéziós pénzek – majdnem 500 milliárd euró – kifizetését, üzenetképp Budapestnek és más fegyelmezetlen országoknak, hogy a tartósan magas költségvetési deficit elfogadhatatlan az unióban. Azonban hozzátették, hogy még júniusban felülvizsgálják a döntést, ha a magyar kormány addig meghozza azokat az intézkedéseket, amelyek révén az államháztartási deficitet tartósan 3 százalék alatt lehet tartani.

Ezt lehetett várni

A döntés nem túl meglepő. “Azt várom, hogy felszabadítják az összeget” – mondta a Reutersnek egy, a tagországok álláspontját ismerő magas rangú diplomata, hozzáfűzve, hogy “nincs ellenállás,… ha a bizottság megfelelő egészségi bizonyítványt állít ki Magyarországnak.”A pozitív döntés biztosra vehető” – mondta egy másik diplomata.

Május végén, az Európai Bizottság tavaszi konjunktúrajelentésében ugyanis megállapította, hogy Magyarország “valódi előrehaladást ért el az államháztartási deficit fenntartható módon való leszorításában” és a magyar államháztartás deficitje jövőre 2,7 százalék lesz, azaz jóval a 3 százalékos uniós plafon alatt marad. A jelentés közzétételét követően Jose Manuel Barroso elnök javasolta a szankciók feloldását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik