Gazdaság

Ángyánnál van a magyar húsipar “árulóinak” listája

hús (hús, )
hús (hús, )

A volt államtitkárnál van az a lista, amely a nem teljesen magyar alapanyagból hungarikumokat előállító nagy húsipari cégeket sorolja fel.

“Sem a miniszterelnök, sem a kormány nem tart vissza semmit. Ángyán József készítette még államtitkárként a listát, nála van” – közölte Havasi Bertalan, Orbán Viktor kormányfő sajtófőnöke, reagálva az LMP-s Szabó Rebeka sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Az ellenzéki politikus pártja nevében arra szólította fel a miniszterelnököt és a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra azoknak a cégeknek a listáját, amelyek külföldi húskészítményekből állítanak elő hungarikumokat.

Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca volt államtitkára a hvg.hu-n szerdán megjelent interjúban arról beszélt, hogy tavaly év elején a dioxinbotránnyal kapcsolatban – amikor Magyarország moratóriumot rendelt el az importhúsokra -, a Vidékfejlesztési Minisztériumban a miniszterelnök kérésére készült egy százas lista azokról a nagy húsipari cégekről, amelyek nem teljesen magyar alapanyagból állítanak elő hungarikumokat.

Az FN24 is terjedelmes cikkben foglalkozott az üggyel. A cikkben arról olvashatnak többek közt, hogy hogyan lehetséges, hogy a magyar boltokba juthatott a német fagyasztott húsból.

Tavaly több ezer német sertéstelepet zártak le, miután kiderült, hogy 25 takarmányszállító rákkeltő dioxint tartalmazó termékével etettek emberi fogyasztásra szánt disznókat. Pont öt hónappal a dioxinbotrány után a német gazdák drasztikus árleszállításokkal igyekeztek megszabadulni mélyhűtött készleteiktől. Hirtelen vagy százezer tonna akciós, 2011 eleji mirelitdisznó jelent meg a nemzetközi húspiacon.

A vevők között információink szerint megjelent a fél magyar húsipar, köztük a legismertebb, magyarságukat gyakran hangoztató márkák tulajdonosai is. Mindez azt jelenti, hogy a most üzletekben kapható felvágottak, kolbászok, szalámik egy jelentős részében lehet a tavalyi, több részben felengedett német mirelitből, különösen, hogy tavaly az év vége felé nagyot emelkedtek amúgy a vágóállat-, illetve frisshús-árak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik