Gazdaság

Szeretne havi egymilliót keresni?

Pár óra munkával, befektetés, díjfizetés és vásárlás nélkül jöhet a mesés jövedelem. S még 10-50 százalék kedvezmény is jár a vásárlásokra. A jelentkezők pedig tódulnak.

Az interneten szerveződő programra cirka három hét alatt 120 ezren regisztráltak. Ám hogy pontosan mire adják le a nevüket, azt nem lehet tudni.

Talán Ön is kapott már egy ismerősétől e-mailt, amiben egy új üzleti lehetőségre hívja fel a figyelmét. Az ajánlott Magyar Kedvezmény Kártyáról azonban valójában szinte semmit sem lehet megtudni. Honlapján azzal csalogat a vásárlói közösségbe: „Szeretnél részt venni egy új lehetőségben, ahol azonnal 10, 20 vagy 50 százalék azonnali kedvezménnyel vásárolhatsz több ezer üzletben, wellness- és üdülőhelyen, üzemanyagtöltő állomáson és élelmiszer-üzletláncban? És egy olyan lehetőségben, ahol valódi európai szintű, 1000 000 forint feletti jövedelemhez juthatsz minden hónapban, mindössze pár óra munkával, teljesen ingyen, bármilyen befektetés, díjfizetés vagy vásárlás nélkül?”

pénz (pénz, milliomos)
Van, aki nemet mond erre?Fotó: MTI / Máthé Zoltán

De hogy mire, hol, mennyi kedvezményt kapnak majd a kártyatulajdonosok az nem derül ki az egyoldalas honlapról. „Hamarosan” csatlakozik majd egy közüzemi szolgáltató, egy élelmiszerlánc, egy üzemanyag-forgalmazó – írja a hírek rovatban.

És ezt a homályos üzleti ajánlatot három hét alatt 120 ezer ember fogadta el – ennyien regisztráltak az oldalon, s küldték tovább ismerőseiknek a csatlakozáshoz szükséges meghívót.

Annak dacára, hogy számos példa volt már a múltban kamu vásárlói közösségekre, nem sok fenntartással viszonyultak a magáról keveset eláruló közösséghez az emberek.

Ennyire hülyék vagy ennyire kétségbeesettek vagyunk?

A regisztrálók száma még az oldalt elindítók várakozásait is felülmúlta. Pedig nincs ebben semmi csoda: ki az, aki mindenféle anyagi kötelezettség nélkül ne akarna pár órás munkával ilyen jól keresni, és még a vásárlásain is jókorát spórolni?

Más oldalról nézve ez a szám jól jellemzi a magyarok kilátástalanságát, csóróságát, vágyát arra, hogy valahonnan (több) pénzt kerítsenek. És persze azt is megmutatja ez a szám, mennyire hiszékenyek vagyunk: ha valaki meghirdeti, hogy egymilliót kereshetünk, azt hajlamosak vagyunk készpénznek venni.

Az MKK szerint a rengeteg regisztráció azt jelenti: az emberek igényt tartanak rá, hogy valódi vásárlási kedvezményeket kapjanak, ingyenesen, díjfizetés nélkül. Még a kedvezménykártyáért sem kell fizetni.

Mi itt az igazi hívószó?

A magyar, a kedvezmény vagy az egymilliós kereset? Nézzük egyenként.

A kártya azért magyar, mert szándékuk szerint elsősorban magyar kkv-knak és embereknek akarnak vele segítséget nyújtani a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a multikat, külföldi tulajdonú üzleteket kizárnák. Partnereik 90 százaléka magyar kkv, de lesznek köztük külföldi tulajdonú vagy külföldi érdekeltségű, de Magyarországon működő vállalkozások, cégek is, mert ez elkerülhetetlen – írták megkeresésünkre.

Tíz-ötven százalék kedvezményt ígérnek a vásárlásoknál. Azt még nem tudni, az állításuk szerint több ezer elfogadóhelyen, amelyekkel már megállapodtak, vajon milyen termékekre vonatkozik a kedvezmény. Egy-egy akciós darabra? Minden termékre? Időszakonként vagy állandóan?

De vegyünk egy igazán optimális verziót. Tegyük fel, havi százezret költünk a kedvezménykártyával, s a maximális 50 százalékos kedvezményt kapjuk. Ezzel 50 ezer forintot spórolhatunk. Ha kevesebb a kedvezmény, akkor kevesebbet. Nyilvánvaló, hogy itt az igazi vonzerő nem ez, hanem az egymillió feletti jövedelem.

Nem garantált?

Az MKK oldalon ez áll a fő sorban nagy betűkkel: „1 000 000 forint feletti havi jövedelem”. Lejjebb már azt írják, feltételes módban, hogy ennyi jövedelemhez juthatunk. Megkeresésünkre pedig azt válaszolták, nem garantálják ezt és nem is írtak ilyet sehol. Csak egy lehetőséget kínálnak, amely akár egymillió feletti jövedelmet biztosíthat felhasználóiknak – tették hozzá.

Rákérdeztünk, a regisztrálók hány százaléka kereshet majd ilyen sokat. Az MKK azt válaszolta: az indulást követően bármely felhasználó elérheti ezt a csillagászati jövedelmet, mert a rendszer felépítése ezt „egyszerűen biztosíthatja”. De kiegészítették még azzal, hogy ekkora jövedelem megszerzéséhez „teljesülnie kell bizonyos feltételeknek”. Hogy minek, azt nem árulták el.

Csillag születik?

Számoljunk csak egy kicsit. Durván 120 ezerszer egymillió, az 120 milliárd kifizetendő kereset havonta. Plusz közterhek. Ez annyi pénz, amennyit az egész országtól szeretne a kormány a tranzakciós adóból beszedni – egy év, és nem egy hónap alatt! Nincs olyan cég Magyarországon, még a legnagyobbak között sem, amely ennyi pénzt keresne egy hónapban.

Ehhez nyilván valami boszorkányos üzleti modell kell, meg egy jó tőkeerős cég. Hogy ilyen van-e, azt nem tudtuk meg, csak annyit, hogy az indulást saját erőből finanszírozzák. Később uniós forrásokat is szeretnénk majd igénybe venni, de ez nem közvetlenül a kártya működéséhez kapcsolódik majd, viszont annak részét képezi. Hogy ezt hogyan értik, az nem derült ki. A program megvalósításában a tervek szerint több alapítvány és civil szervezet is együttműködik majd.

Miből lesz az álomfizetés?

Na, ez az, amiről nincs túl sok információ. Idevágó kérdéseinkre (pl. mit jelent a pár órás munka, miből lesz az egymilliós kereset, hol, mennyi kedvezmény lesz?) sem kaptunk választ, az üzleti titoktartásra hivatkozva. Bővebb információt a július 9-re tervezett indulás utánra ígértek, a honlapon. Sajtóhírverés nem lesz.

Facebook-oldalukon a regisztrációról szóló levélből az derül ki, hogy valamiféle pontgyűjtésről lesz szó. És úgy tűnik, fontos szerepet kap majd az is, ki hány regisztrálót szervez be maga alá. Az első feladat ugyanis az, hogy aki regisztrál, az minél több embernek ajánlja, ők is szálljanak be. Erről nekünk három betű villan be: MLM (multi lever marketing, azaz többszintű hálózati szervezés).

Mások ennél tovább mentek: átverést, csalást emlegetnek különböző bloggerek. Az MKK is kitért rá, hogy sokan támadják őket, de ez szerintük természetes. Mégpedig azért, mert olyan lehetőséget kínálnak ingyen, melyet más cégek, vállalkozások pénzért adnak. Az MKK azonban „nem akar pénzt kivenni az emberek zsebéből” azért, hogy kedvezményesen vásároljanak. Úgy legyen.

Kik ők?

Az MKK üzemeltetőjéhez egyetlen e-mail cím vezet. Sem nevet, sem címet, sem telefonszámot nem adtak meg az oldalukon, mint ahogy azt sem, ki a tulajdonos, milyen cég áll a szerveződés mögött. S nincs fent az üzleti szabályzat sem. Ezeket az alapadatokat nekünk sem árulta el a válaszoló, még a nevét sem írta oda a levelei végére. Annyit lehet tudni, hogy a webes domain egy bizonyos T. Zs. tulajdonában van.

A regisztrálóknak egyébként a nevüket, születési dátumukat, nemüket és e-mail címüket kell megadniuk. Az adatvédelmi nyilatkozatban azt írják, adminisztrációs célra gyűjtik és tárolják a felhasználók adatait, és csak névtelenül használják fel. Tovább csak akkor adják, ha ehhez hozzájárul a felhasználó. A szerződő partnerek (hozzájárulással) hozzáférhetnek az adatokhoz, de azokat kötelesek titokban tartani.

Az adatgyűjtést és -kezelést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz be kell jelenteni. Az oldalon nincs arra utaló jelzés, hogy ez megtörtént-e. Önmagában egyébként azt nem kell bejelenteni adatkezelésként, ha egy webáruházhoz a vevők regisztrálnak. Viszont, ha direkt marketinges (dm) hírlevelet is küldenek a regisztráltaknak, akkor azt már igen. Hírlevél az adatvédelmi nyilatkozat szerint lesz, kérdés, dm lesz-e benne. A hatóság szerint ez üzemeltető nem jelentett be adatkezelést.

Mivel több blogon utaltak rá, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) már vizsgálják a „céget”, erre is rákérdeztünk. Mások is érdeklődtek náluk erről, meg hogy tényleg jogszerűtlenül működik-e a program, ahogy azt egy körlevél terjeszti.

Kiderült, hogy a GVH jelenleg nem folytat eljárást a panaszolt programot üzemeltető ellen és nem is intézett felhívást az érintettek felé. Előzetes vizsgálat nélkül azonban nem zárta ki a hivatal, hogy a Magyar Kedvezmény Kártya üzemeltetője, megtévesztő vagy egyéb módon tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatna a vásárlói közösség népszerűsítése vagy szervezése során.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.