Gazdaság

Ezermilliárdokat bukunk hátrányos szerződéseken

dollár-euro-font (dollár, euró. font)
dollár-euro-font (dollár, euró. font)

A rosszul megkötött nemzetközi szerződések, például a kettős adóztatási egyezmények miatt ezermilliárdoktól esik el a magyar állam. Megtörténhet, hogy egy külföldi vállalat úgy épít autópályát Magyarországon, hogy a kapott pénz után nem itt, hanem saját hazájában adózik. Ez fordítva azonban nem működhet - mondta Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (Moklasz) elnöke a Magyar Hírlapnak.

Az elmúlt évtizedekben mintegy hetven ilyen szerződés született, és valamennyi hátrányosan érinti az országot. Ha például egy osztrák cég magyarországi telephelyet működtet, és nálunk épít autópályát, akkor huszonnégy hónapig nem kell adót fizetnie. Ezzel szemben, ha egy magyar cég kapna így megrendelést például Lettországban, akkor annak rövid idő elteltével ott már adóznia kellene a bevétele után – magyarázta a lapnak Herich György.

A Moklasz kidolgozott egy koncepciót a nemzetközi adózási deficit csökkentésére. Ennek lényege az adódiplomácia erősítése, és az ország költségvetési érdekeinek képviselete. Ehhez fel kell térképezni a már megkötött nemzetközi egyezményeket, és szükség esetén újakat kell kötni. Erősíteni kell az ellenőrzési rendszert is, amelynek hangsúlyosabban ki kell térnie a nemzetközi jövedelemáramlás nyomon követésére.

„Az természetes, hogy a német adóhatóság a német érdekeket képviseli. A magyar hatóságnak Magyarország érdekeit kell szem előtt tartania. Ehhez nemcsak jogszabályi háttérre, hanem szakmai felkészültségre és nyelvtudásra is szükség van” – mondta Herich György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik