Gazdaság

Bankfiók a zsebben

pénz (pénz, nyugdíj, )
pénz (pénz, nyugdíj, )

A mobiltelefonnal igénybe vehető banki szolgáltatások egy része a legegyszerűbb készülékekkel is elérhető, az okostelefonok terjedése pedig olyan banki applikációk alkalmazását is lehetővé teszik, amelyekkel szinte ugyanazok a funkciók érhetőek el, mint a netbankon.

Az elmúlt időben Magyarországon is egyre szélesebb körben válik népszerűvé a mobilbankolás. Nem ok nélkül: a mobil helytől független ügyintézésre ad lehetőséget, gyors és mindig kéznél van, így váratlan helyzetekben, vagy az idő szűkében is nagy segítséget nyújthat. A széleskörű funkcionalitás mellett az alkalmazások használata általában nagyon egyszerű és biztonságos.

Fizetés, számlaügyintézés, információ

A legismertebb szolgáltatás jelenleg – a legegyszerűbb mobiltelefonokról is elérhető – sms alapú mobilfizetés; ebben az esetben egy üzenet elküldésével egyenlíthető ki a számla, s egy másik fogadásával érkezik meg a fizetés visszaigazolása. Ezek közül a legelterjedtebb Magyarországon a parkolás és az autópálya-matrica vásárlás. Sokan használják továbbá telefonjukat arra, hogy sms-ben információt kapjanak a számlájuk aktuális egyenlegéről, jóváírásokról, terhelésekről, magyarán minden olyan műveletről, amely a számlán történik.

A webes alkalmazással is bővített eszközökön ezen túlmenően a böngésző vagy a letöltött alkalmazások segítségével számos banki művelet is elvégezhető a mobilon: különféle lekérdezések, pénzmozgással járó tranzakciók, például forint és deviza átutalások, de betétlekötésekre is van mód – emelte ki Forrai Péter, az OTP Bank Elektronikus Banki Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Telefonra optimalizálva

Megfelelő mobil eszközökön általában működnek az internet- bankon keresztül elérhető funkciók. Magyarországon már több bank rendelkezik olyan honlappal és internetbanki szolgáltatással is, amely kifejezetten a kis képernyőre optimalizáltan, szűkebb funkcionalitással jelenik meg, így telefonon is kényelmesen és egyszerűen használható. Az okostelefonok térhódítása minden szempontból új távlatokat nyitott: megjelentek a letölthető alkalmazások, például iPhone-ra, iPadre, és Android operációs rendszerrel rendelkező telefonokra – hangsúlyozta a szakember.

A szolgáltatás igénybevétele ráadásul az internetbanki költségekhez képest általában nem jelent plusz kiadást, hiszen ugyanazt a felületet vagy funkcionalitást egy másik eszközön érhetik el a számlatulajdonosok. Az sms alapú mobilbanki szolgáltatásoknál a bank által meghatározott sms- díj merülhet fel költségként.

Telefon és bankkártya egyben

A fejlődésnek azonban ezek az állomások még korántsem a végét jelentik. Forrai Péter várakozásai szerint az NFC (Near Field Communication) azaz az érintés nélküli technológia térnyerése lesz a következő lépés, amely a mindennapi élet számos területén megkönnyítheti a pénzügyek intézését. Ennek első hírnökeként már több bank bevezette az érintés nélküli fizetési megoldást, a MasterCard PayPasst, ami azt jelenti, hogy a bankkártyák egy olyan beépített chippel vannak felszerelve, amely lehetővé teszi – a hagyományos bankkártyás tranzakcióknál gyorsabb – érintés nélküli fizetést.

E folyamat következő lépése a mobiltelefonok és az NFC technológia összekapcsolása lesz, hiszen ugyanez a rendszer már képes kezelni az NFC-s telefonokat is, amely révén – ha megfelelő számú NFC- chippel rendelkező mobilkészülék jelenik meg a piacon – a mobilfizetés szélesebb körben terjedhet el. Erre Forrai Péter szerint már nem kell sokat várni a következő 1-2 évben az ilyen típusú készülékek nagyfokú felfutására számít a szakember.

A mobilfizetésben rejlő lehetőségeket a piaci szereplők is felismerték, ezért létrehozták a Mobiltárca Egyesületet (MOTE). A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az NFC- szolgáltatások sikere nagymértékben függ a piaci szereplők együttműködési készségétől, és kulcskérdés az egységes megoldás bevezetése.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával!

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,

www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik