Gazdaság

25 ezer ingatlant vesz az állam

A két és fél éves programban az idénre 8 ezer ingatlan jut.

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén közölte: a Magyar Bankszövetséggel történt tavaly decemberi megállapodás alapján a korábban eldöntött 5 ezer helyett 25 ezer ingatlant vásárol meg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) 2014 végéig, ebből 8 ezret 2012-ben.

A bejelentést követően Boldvai László (MSZP) azt kérdezte az NGM helyettes államtitkárától, hogy milyen költségvetési forrásból lehet finanszírozni a 35-40 milliárd forintba kerülő idei ingatlanvásárlást, mivel a költségvetésben a tavalyról nem elköltött két-, illetve az idei évre betervezett hárommilliárd forint nem elegendő. Nátrán Roland válaszában kifejtette: vagy az általános tartalékban lévő közel 100 milliárd forint lehet fedezet a különbségre, de szóba jöhet a költségvetési törvény módosítása is. Mivel az első félévben a kormány nem használta el az általános tartalék 40 százalékát, így a második félévben több mint 60 százalék áll rendelkezésre.

Az államtitkár szerint átlagos családmérettel számolva, a 25 ezer ingatlan átvételével 75-100 ezer ember kap segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik