Gazdaság

Őszre megegyezhetünk az IMF-fel és az unióval

fellegi_tamás(i) (fellegi tamás, )
fellegi_tamás(i) (fellegi tamás, )

Fellegi Tamás szerint nincs B-terv, Magyarországnak nem érdeke a tárgyalások elhúzása.

A tárca nélküli miniszter úgy látja, hogy júniusban elkezdődhetnek a megbeszélések, és ha minden a tervek szerint halad, akkor őszre tető alá hozható a megállapodás.

Most a tárgyalások öt résztvevőjének, az EU és az IMF mellett az Európai Központi Banknak, a magyar kormánynak és a Magyar Nemzeti Banknak is az az érdeke, hogy folyamatosan üzenetet küldjön a piacnak, miszerint az egyezség létre fog jönni – tette hozzá Fellegi egy budapesti szakmai találkozón.

Szerinte meg kell állapodni a tárgyalások pontos menetrendjéről, emellett a magyar parlamentnek el kell fogadnia a Budapest által vállalt a törvénymódosításokat, például a jegybanktörvény kiegészítését.

A politikus megjegyezte: mérföldkőnek bizonyult április 25-e, amikor az Európai Bizottság zöld jelzést adott a tárgyalások startjához, azaz létrejött a politikai kompromisszum.

Egyébként már csak két hétig marad posztján, június elsejétől Varga Mihály, a Miniszterelnökséget eddig vezető államtitkár veszi át a tárgyalások irányítását.

Nincs kettős mérce

Akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások a magyar kormánnyal, ha a jegybank függetlenségével kapcsolatos aggályok megoldódnak, így a labda a magyar kormány oldalán pattog – jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője.

Iryna Ivaschenko hozzátette: az IMF nem alkalmaz kettős mércét, és semmit nem akar ráerőszakolni az egyes országokra. Olyan programban akar megállapodni Magyarországgal, amely biztosítja, hogy a segítséggel ki tudja védeni sebezhetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik