Gazdaság

Matolcsy azt ígéri, jövőre már jobb lesz

A szaktárca szerint csaknem 5 százalékkal gyarapodnak 2013-ban az átlagkeresetek.

Közzétette a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges pénzügyi keretszámokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. A prognózis 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, és azt jövendöli, hogy 4,8 százalékkal bővülnek a nettó átlagkeresetek, a fogyasztás pedig 0,2 százalékkal élénkül.

Az infláció 4,2 százalékos, az export gyarapodása 8,8 százalékos, az importé pedig 8 százalékos lesz, a foglalkoztatottak száma 2,2 százalékkal nő. Az összeállítás 299,4 forintos euróárfolyamot vesz alapul.

Az államháztartás hiánya a GDP 2,2 százalékára csökken, hála Széll Kálmán Tervben kijelölt megtakarításoknak. Jövőre a tárca a beruházások 0,3 százalékos bővülésére számít az idei 2,3 százalékos csökkenés után.

Erőltett menet

A miniszterelnök a napokban arról beszélt, hogy a nyár közepére ugyanis állnia kell a 2013-as büdzsé vázának. Ezért Orbán Viktor azt kérte a kormánypárti honatyáktól, hogy “most ne a nyári szabadságon törjék a fejüket”.

Az Országgyűlés sajtófőnöke csötörtökön azt közölte, a kormány június 15-ig tervezi benyújtani a jövő évi költségvetés javaslatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik