Gazdaság

Hatezer munkahelyet teremthet az erdőápolás

A fiatal erdőkre kiírt támogatási pályázatra olyan erdőgazdálkodók jelentkezhetnek, akik legalább 20 hektár magán- vagy önkormányzati tulajdonban lévő erdőterületen gazdálkodnak.

Akár hatezer munkahelyet is teremthet az a 4 milliárd forint, amelyet az önrésszel és a támogatással együtt a fiatal erdők ápolására fordíthatnak a magánerdők tulajdonosai a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) elnöke szerint – írta a Világgazdaság csütörtökön.

A lapnak Luzsi József elmondta, hogy a fiatal erdőkre 2 milliárd forintos keretösszeggel kiírt támogatási pályázatra olyan erdőgazdálkodók jelentkezhetnek, akik legalább 20 hektár magán- vagy önkormányzati tulajdonban lévő erdőterületen gazdálkodnak. Az erdőápolás az elnök szerint elsősorban a szakképzetlen munkaerő számára jelenthet jó lehetőséget, és mivel a munkaerőre fordított költséget számlákkal kell igazolni, a pályázat elősegíti a foglalkoztatás kifehérítését is.

A napokban járt le a szintén magánerdészeteknek szóló Natura 2000 pályázat első határideje. A 10,5 milliárd forintos kerettel kiírt, a különleges fajok, élőhelyek védelmét, a fenntartható erdőgazdálkodás elősegítését célzó támogatás iránt a MEGOSZ elnöke szerint nagy az érdeklődés, de a jelentkezők száma még nem ismert – írta a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik