Gazdaság

Az IMF nem a megoldás, hanem csak haladék

Bajnai Gordon szerint az Orbán-kormány úgy akar megállapodni, hogy a folytatásban sem változtat gazdaságpolitikáján, jóllehet az vezette zsákutcába az országot.

Aligha lesz megállapodás Magyarország és az IMF között anélkül, hogy az Orbán-kormány beismerje: gazdaságpolitikája zsákutcába vezette az országot, ezért változtatásra van szükség – jelentette ki Bajnai Gordon volt kormányfő csütörtökön a fővárosban, a Hungarian Business Leaders Forum által szervezett pénzügyi fórumon.

Szerinte az egyezség döntően azért húzódik, mert a kormány nem a gazdaságpolitika korrekcióját keresi, hanem a jelenlegi gazdaságpolitika folytatását szeretné elérni, minimális, taktikai engedményekkel.

Úgy látja, hogy gyökeres fordulatra van szükség a foglalkoztatásban, a tőkevonzásban, és ezzel párhuzamosan helyre kell állítani a demokráciát biztosító független intézmények jogállását. Új egyezség kell a bankokkal, mert enélkül nem jut elegendő hitelhez a hazai kis- és középvállalati szektor.

A mindenkori kormányok által kért áldozatnak három követelménynek kell megfelelnie – tette hozzá Bajnai Gordon. Az első, hogy az áldozat ne tartson tovább, mint az elkerülhetetlen. A második, hogy akiktől az áldozatot kérik, azoknak mondják el, miért van erre szükség. A harmadik, hogy legyen értelme mindennek.

Alávágnak a gazdaságnak Matolcsy új adói

Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere a fórumon kijelentette: a kabinet elhibázott gazdaságpolitikájának eredménye az első negyedévi GDP-csökkenés. Úgy látja, hogy az egykulcsos szja bevezetésével kieső 500 milliárd forintot inkább a vállalati szektor jövedelmezőségének és versenyképességének javítására kellett volna költeni.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár arra figyelmeztetett, hogy a gazdaságpolitika iránti bizalmatlanság miatt a vállalkozások elhalasztják beruházásaikat, és ez hosszabb távon is negatívan hat a gazdasági növekedésre. Az MNB korábbi elnöke szerint a magyar növekedési problémát nem lehet az euróválságra hárítani, hiszen Lengyelország példája azt mutatja, hogy nemzeti deviza mellett is lehetséges növekedni.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő arról beszélt, hogy a folyamatos adóváltoztatások csökkentik az ország tőkevonzó képességét, ami kifejezetten aggasztó, hiszen hitelszűke van a világban. Jelezte azt is, hogy minden új adó végeredményben a lakosságot terheli, akár közvetlen, akár közvetett formában.

A KSH volt elnöke, Mellár Tamás szerint a telekomadó ugyan elviselhető, de a tranzakciós adóval együtt növeli az inflációt, a tranzakciós adó pedig a feketegazdaságot is táplálja. Az egyetemi tanár úgy látja: progresszív szja-kulcsokra és vagyonadóra lenne szükség, emellett az évi 1800-2000 milliárd forintra rúgó állami támogatások részleges leépítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik