Gazdaság

Megújuló zsidó hagyományok

A Mazsihisz erős kulturális és szociális rendszerrel szolgálja a magyar társadalmi életet.

Az 1989-es rendszerváltást követően új időszámítás kezdődött a magyarországi zsidóság életében. Az állampárti korlátok eltűnése visszaállította a vallási élet szabadságát. A zsinagógai élet élénkülő közösségi kapcsolatokat teremtett: újra előtérbe került a tanulás (talmud-tóra,), a szociális gondoskodás, egymás emberi-erkölcsi segítése. Ebben a megváltozott helyzetben megváltozott a Mazsihisz feladata is. A szövetség ma a zsidó kultúra és közélet színes, gyakran öntörvényű forgatagában koordináló, intézményfenntartó szerepet tölt be. Feladatunknak tekintjük, hogy a magyar zsidók számára elérhető és vonzó közelségbe hozzuk a zsidó vallás gyakorlásában megvalósuló lelki hazatérés lehetőségét, a többségi magyar társadalom felé pedig egyfajta hídként közvetítjük népünk, vallásunk, kultúránk értékeit.

Szociális munkánk során több száz adag ebédet szállítunk naponta a rászorultaknak, évente több ezer élelmiszercsomagot osztunk. A Mazsihisz által fenntartott szociális háló sok ember életét teszi elviselhetőbbé. A zsidó identitás intézményeiben, óvodáinkban, iskoláinkban és egyetemünkön, több száz gyermek készül az életre. A Mazsihisz emellett aktívan részt vesz a zsidó kulturális élet szervezésében is. Büszkék vagyunk Európa hírű rendezvényeinkre, a százezres látogatószámú Zsidó Nyári Fesztiválra, állandó kiállításainkra és tematikus rendezvényeinkre.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt két évben a Mazsihisz társadalmi munkáját támogató egyszázalékos felajánlások száma jelentős növekedésnek indult. Ez a kedvező változás meggyőződésünk szerint annak köszönhető, hogy egyre több generáció számára válik kézzelfoghatóvá az a gyakorlati segítség, amit szervezetünk a szociális munka, az ifjúsági élet és a kultúrafejlesztés területén végez!

Arra kérjük Önöket, hogy idén is fordítsanak egy percet idejükből erre a fontos ügyre, adóbevallásuk EGYSZA mellékletében, a második, „egyházi” mezőben rendelkezzenek közösségünk javára!

A kedvezményezett technikai száma: 0358

A kedvezményezett neve: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

Köszönjük segítségét.

www.mazsihisz.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik