Gazdaság

Európa tovább spórol

Nincs ellentmondás a konszolidációs és a növekedésösztönző gazdaságpolitika között - erősítették meg az euróövezeti országok pénzügyminiszterei hétfői brüsszeli találkozójukon.

Jean-Claude Juncker, a csoport elnökségét ellátó luxemburgi miniszterelnök az ülésen elhangzottakról beszámolva kijelentette: megállapították, hogy az európai uniós növekedési paktummal összhangban álló jelenlegi konszolidációs stratégia megfelelő eszköz a makrogazdasági egyenlőtlenségek kiigazításához, ezen keresztül a nemzetközi gazdasági válság leküzdéséhez és a fenntartható növekedési pálya megteremtéséhez.

Az unióban az elmúlt hónapokban egyre nagyobb teret kaptak azok a vélemények, amelyek szerint a gazdasági növekedés ösztönzését immár fölébe kell helyezni a takarékosságnak és a pénzügyi szigornak.

Az EU-tagországok állam- és kormányfői – Herman Van Rompuy uniós elnök kezdeményezésére – a jövő héten különtalálkozót szentelnek ennek a témának.

Mint Juncker hétfőn elmondta, a pénzügyminisztereknek továbbra is az az egybehangzó véleménye, hogy a konszolidációs és a növekedést serkentő politika kölcsönösen erősíti egymást, különösen, ha az előbbi a kiadási oldalon a befektetési jellegű intézkedéseket részesíti előnyben. Szintén mindkét szempontból támogatandónak minősítette az innovációt bátorító kiadásokat.

A luxemburgi kormányfő hangoztatta azt is, hogy mindez csak akkor lehet sikeres, ha “hiteles, sokéves keretbe illesztik”.

Mint mondta, a miniszterek részletesen tárgyalnak majd erről a kormányfői értekezlet utáni, júniusban tartandó következő találkozójukon.

Juncker már az ülés előtt világossá tette, hogy Athén esetleges kiválása a zónából nem lesz téma. A találkozó után az elnök azt mondta, fel sem vetődött ez a lehetőség az értekezleten.

Megerősítette, hogy a csoport egyetért a 5,2 milliárd eurós újabb nemzetközi hitelrészlet folyósításának engedélyezésében. Ennek nagy részét már át is utalták, egymilliárd eurót a jövő hónap vége előtt küldenek el – tette hozzá.

A nyilatkozó miniszterek is elismerték, hogy Görögország számára nem könnyű a jelenlegi helyzet, de azt is kiemelték, hogy azért elsősorban az ország elmúlt évtizedekben folytatott politikája a fő felelős.

A német Wolfgang Scha:uble például úgy fogalmazott: “Vitathatatlan, hogy a görög népnek most évtizedek hanyagságai miatt kell szenvednie. Nincs könnyen járható út Athén számára, akármi lesz is a kimenetele a jelenlegi politikai helyzetnek.”

Óvatos derűlátással nyilatkoztak a miniszterek Spanyolország helyzetéről. Üdvözölték az elmúlt hetekben bejelentett terveket, különös tekintettel a bankszektor reformját célzó intézkedésekre.Juncker az ülés után hangoztatta, hogy a miniszterek támogatják a spanyol programot.

Az uniós egyeztetés kedden a 27 EU-tagállam mindegyikéből érkező pénzügyminiszterek találkozójával folytatódik Brüsszelben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik