Gazdaság

Fél óra Skype 2,355 millióért

Ennyit számlázott egy siklósi férfinak a Magyar Telekom, mert véletlenül horvát hálózaton Skype-olt. Végül „csak” 480 ezret kell fizetnie.

A határ közelében sokba kerülhet a netezés, vagy az egyébként ingyenes internetes telefonálás (Skype), ha a külhoni hálózatra kapcsolódunk, és nem vesszük észre. Így járt Baranyai Géza Siklóson, számolt be róla a Pecs TV. Siklós 20 kilométerre van a határtól.

Szakadozott a vonal

A férfi lapunknak elmondta, hogy fiával Skype-olt, szakadozott a vonal, és nem is nagyon tudtak beszélgetni, de fél órán keresztül próbálkoztak vele. Nem vette észre a gépén, hogy már a horvát hálózatot használja, és azt sem észlelte, hogy a telefonjára is kapott erről egy SMS-t.

Aztán legközelebb mikor internetezni akart, egyáltalán nem tudott. Bement a T-Mobil irodájába, érdeklődni, mi lehet ennek az oka. Akkor közölték vele, hogy külföldi internethasználat miatt 2,35 millió forint adóssága lett, s emiatt letiltották neki a szolgáltatást. Hidegzuhanyként érte ez a hír!

Nem figyelmeztették előre

Korábban ilyen nem fordult elő vele, pedig már egy éve volt mobilinternete. Igaz, előzőleg Pécsett lakott, és ott használta. Azt mondja, fel sem merült benne, hogy ilyen előfordulhat, s az új egyéves hűségidős előfizetés megrendelésekor sem figyelmeztették erre.

Ráadásul a T-Mobil irodájában állították be neki a laptopján a mobilinternetet, és nem szóltak, hogy ilyen előfordulhat. S azt sem kérdezték meg tőle, hogy elővigyázatosságból letiltsák-e a külföldi hálózat használatát. Nem érti, hogyan hagyhatja ennyire magára a szolgáltató a jóhiszemű fogyasztót.

A díj nagyobb részét elengedték

A T-Mobil annyiban méltányolta az ügyfél panaszát, hogy a szándékolatlan használat miatt mintegy 1,9 milliót elengedett a számla összegéből, s a maradék 455 ezer forintra kamatmentes egyéves részletfizetési lehetőséget adott. Baranyai Gézának csak az a gondja, hogy a havi 40 ezer forintot is csak nagyon nehezen tudja befizetni, mert 22 éve rokkantnyugdíjas, és hitelt törleszt. A fia segíti ki, hogy ne legyen elmaradása. Emiatt próbált kétéves részletfizetést kérni, de erre még nem kapott visszajelzést.

Érdekes még, hogy annak ellenére fizetnie kell a havi előfizetési díjat (2177 forintot), hogy a szolgáltatást nem tudja használni, mert letiltották. Csak akkor kapcsolják vissza, ha kifizette a tartozást.


Fotó: Northfoto

Miért pont 2,355 millió?

Baranyai Gézának az a gondja még, hogy nem tudja, honnan szedték a 2,355 milliós összeget. Másrészt a számlán az szerepel, hogy 600 megabájtot forgalmazott, a gépén pedig (azóta már tudja, hogyan lehet ezt megnézni) csak 50 megabájt forgalom látszik.

Feljelentést tett a rendőrségen, ismeretlen tettes ellen, de az eljárást megszüntették, mert méltányolták, hogy a szolgáltató a díj nagyobbik részét elengedte. A pécsi fogyasztóvédelemnél pedig azt mondták neki, az ügy nem tartozik a hatáskörükbe. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is érdeklődtünk. A cikk megjelenése után válaszoltak: valóban nem ők az illetékesek, hanem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Kérdéseinket továbbítottuk.

Kézi vezérlés kellett volna

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságánál is érdeklődtünk az esettel és a jelenséggel kapcsolatban. Konkrét kérdéseinkre, hogy például hogyan jött ki a 2,355 milliós számla, miért 600 megabájtot számláztak, mennyi adatforgalommal jár a Skype-olás, nem válaszoltak.

Kíváncsiak voltunk, van-e rá céges előírás, hogy a mobilinternetet vásárlókat tájékoztatni kell az üzletben a határon túli hálózat veszélyéről vagy sem. Azt is megkérdeztük, ha az irodában állítják be a netet a laptopra, rá kell-e kérdezni, letiltsák-e a külföldi hálózatot. Ezekre a kérdésekre sem reagáltak.

Így lehet elkerülni

Válaszukban csak azt írták, hogy a digitális mobilszolgáltatások egyik legnagyobb előnye, hogy a barangolásnak (roamingnak) köszönhetően külföldön is lehet telefonálni és internetezni. A mobilhálózatok a sugárzott jel erősségétől függően sok esetben átjárhatók egy-egy ország határán keresztül is. Hangsúlyozták: az ún. szándékolatlan roamingolás elkerülhető, ha az ügyfél a határ melletti országrészeken járva mobiltelefonján kézi hálózatválasztást állít be.

Azt is kiemelték, hogy bár automatikus hálózatválasztás esetén előfordulhat, hogy az előfizető a határ közelében egy külföldi szolgáltató hálózatára csatlakozik – de ez sem észrevétlenül történik: az ügyfelek a külföldi partnerhálózatra csatlakozva a hazai szolgáltatótól értesítő SMS-eket kapnak.

Emellett számos külföldi mobilszolgáltató szintén SMS-ben üdvözli hálózatán az előfizetőt, és ilyenkor a kijelzőn a megszokott hazai helyett már a külföldi szolgáltató logója látható. Az ügyfél ezt észlelve a kézi beállítással a roamingolást kiküszöbölheti. Ennek is köszönhető a Telekom szerint, hogy cégüknél az ilyen típusú ügyfélpanaszok száma minimális.

Választást kínálnak

Európai Uniós szabályozás alapján az EU tagállamaiban barangolás (roaming) keretében mobilinternetező ügyfeleknek a szolgáltatójuk minden esetben választást kínál fel a szolgáltatás igénybevétele előtt – valamely külföldi díjcsomagot vagy pedig az 50 Eurós forgalmazási korlátot választhatják. Egyúttal a szolgáltatójuktól megkapják a tájékoztatást is a vonatkozó díjakról, és annak ismeretében dönthetnek.

Az EU-n kívüli országok esetében – mint Horvátországban – jelenleg nem érvényes ez a kötelezettség. Ugyanakkor az EU-n kívüli országoknál is áll, hogy ha a magyar ügyfél egy külföldi szolgáltató hálózatára kapcsolódik – mert átlépi a határt, esetleg a határ közelében mobilinternetezik (szándékolatlan roaming) –, akkor a szolgáltatójától üzenetet kap arról, hogy más szolgáltató hálózatára kapcsolódott.

Hozzátették azt is: minden ügyfél érdeke, hogy ezt a tájékoztatást ne hagyja figyelmen kívül, hiszen a külföldi szolgáltatók az ügyfél hazai díjcsomagjától jelentősen eltérő díjakat alkalmazhatnak, és a hazai díjcsomagban foglalt adatforgalmi korlát sem érvényesül.

Nem tekintenek el a díjtól

Megkérdeztük, lenne-e mód, hogy a maradék díjtól eltekintsenek. Válaszukból nem derült ki, erre a kérdésre reagáltak-e, amikor azt írták: a tájékoztatást követően a hazai szolgáltatótól nem várható el, hogy átvállalja a keletkező roamingköltségeket. Azt is hangsúlyozták, hogy a Magyar Telekom minden bejelentett számlapanaszt kivizsgál. Indokolt esetben (valószínűleg ilyennek ítélték Baranyai Géza számláját is) lehetőség van méltányossági elbírálásra, például részletfizetési lehetőségre vagy az összeg egy részének jóváírására.

Tájékoztatásul még azt is megírták, hogy a szándékolatlan roamingról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján lehet tájékozódni. :

Olcsóbb lesz

Csütörtöki hír, hogy július elsejétől olcsóbb lesz a külföldi mobilozás és internetezés. A netezésnél maradva: 2012. július 1-jétől minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 eurócentet számolhatnak fel a szolgáltatók. 2013 júliusától a felső határ 45 cent, 2014 júliusától pedig 20 cent lesz. A mobil adatszolgáltatás díjainak leszorítását kifejezetten szorgalmazta az EP. Jelenleg ugyanis nincs maximalizálva, hogy mennyit számolhatnak fel a szolgáltatók ezért.

A túl magas számlák elkerülése érdekében működő figyelmeztetési rendszer pedig ezentúl az EU-n kívülre utazók számára is elérhető lesz. Amennyiben a külföldi hálózat kompatibilis, 2012. július 1-jétől automatikus figyelmeztetést kap az, akinek mobilköltségei egy hónapban elérik az 50 eurót (áfa nélkül) – áll az EP közleményében.

Ha a július elsejétől érvényes díj szerint számolták volna le Baranyai Géza 600 megabájtját, akkor az „csak” 123 480 forintos számlát jelentett volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik