Gazdaság

Visszaélhetnek az adóbevallásokkal

A csalók általában munkakapcsolatok révén jutnak hozzá a vétlen adózók személyes adataihoz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elmúlt években számos esetben találkozott olyan hamis személyi jövedelemadó-bevallásokkal, amelyeket visszaélve a magánszemélyek személyes adataival csalók nyújtottak be, hogy így jussanak jogosulatlan adó-visszatérítéshez. 2010-ben 35 fővárosi, illetve Pest megyei magánszemély nevében csalók kértek adó-visszatérítést. Ennek összege néhány tízezertől akár több százezer forintig terjedt.

Nem ritka, hogy az elkövetők a korábbi munkáltatónál szerzik meg az adóbevallás benyújtásához szükséges adatokat, de volt olyan is, amikor egy könyvelő a korábbi ügyfelei nevében sorozatosan nyújtott be visszaigénylést tartalmazó személyi jövedelemadó-bevallásokat. Ezekben kiutalási címként ugyanazt a fővárosi, illetve Pest megyei lakcímet, vagy az általa nyitott bankszámlát jelölte meg.

Egy másik, szintén a közép-magyarországi régióban feltárt esetben olyan üzletszerűen elkövetett csalásra derült fény, ahol a csaló több címet és bankszámlaszámot használt abban bízva, hogy „ténykedése” így nem tűnik fel.

Idén a magánszemélyeknek május 21-ig kell benyújtani az adóbevallást!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik