Gazdaság

Mert hülyék azért nem vagyunk: kevesen ajándékoznak hitelből

Háromból két ember nem tud nagyobb költésekbe belevágni - de nem is vesz fel hitelt erre.

Miközben a lakásvásárlásra felvett kölcsönt a lakosság 61 százaléka elfogadhatónak tartja a Cofidis Hitel Monitor kutatása szerint, elenyésző – 6 illetve 3 százalék – azoknak az aránya, akik a hitelből finanszírozott hétköznapi vásárlást, ajándékozást, illetve utazást sem utasítják el.

A felmérés alapján a megkérdezettek csaknem fele ugyanakkor felelősségteljes döntésnek tartja a hitelfelvételt tanulmányokra, illetve egészségügyi kezelésre is. Az előttünk álló negyedévben a lakosság 38 százaléka tervez jellemzően lakásfelújítást illetve utazást, ezekre költenének nagyobb összeget 21, illetve 10 százalékos arányban.

Mindezekhez az esetek közel felében 100 ezer és 999 ezer forint közötti összeget vennének fel. 38 százalék azoknak az aránya, akik legfeljebb 99 ezer forintot kérnének bankjuktól. Csupán 16 százalék tervezi, hogy 1 millió forint feletti összeget vesz fel a következő 3 hónapban.

A tájékoztatás szerint kisebb összegű termékeket a megkérdezettek 63 százaléka kíván saját részre vásárolni a következő 3 hónapban. A különböző termékkategóriák közül a szépségápolási, ruházati cikkek, élelmiszerek, italok a legnépszerűbbek, de kisebb összegű utazásra is a megkérdezettek 11 százaléka költene szívesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik