Gazdaság

Halálra spórolja magát Európa

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint végveszélyben az euró, egyetlen nagy országban sem volt sikeres a takarékossági program.

A 69 éves szakember Bécsben kijelentette: az unió 27 országa 450 milliárd eurós költségvetési megvonást hirdetett meg, ezzel együtt az euróövezet adóssága tavaly a legmagasabb szintet érte el azóta, hogy a közös valutát bevezették.

Nemcsak Görögországban van vészhelyzet, hanem például Spanyolországban is, ahol a fiatalok felének nincs munkája. Emellett az Egyesült Királyság, Franciaország és több más állam is gondban van.

A Columbia Egyetem professzora hozzátette, a döntéshozók már felismerték, hogy a takarékosság önmagában nem fog működni, növekedésre van szükség, ám semmit nem tettek ezért, ezzel az euró halálát idézhetik elő.

Stiglitz szerint belátható időn belül létrejöhet egy úgynevezett mag az eurótérség egy vagy két országa, például Németország és esetleg Hollandia vagy Finnország részvételével, amennyiben Európa fenntartja a takarékossági megközelítést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik