Gazdaság

Fellegi: még nem tudjuk, mennyi hitelt kapunk

Simor fizetéséről nem, az egykulcsos adóról azonban hajlandó egyeztetni a kormány az IMF-fel.

Nem tudjuk, meddig tart megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal, és azt sem, mennyi pénzt kérhetünk. Nagyjából ez derült ki a tárca nélküli miniszter, Fellegi Tamás szerdai bejelentéséből. Szerinte egy ilyen egyeztetés alapesetben is több hétig szokott tartani, ám a jelenlegi nemzetközi pénzügyi helyzetben a szokásosnál hosszabb időt vehet igénybe. A miniszter a Duna Közbeszéd című műsorában azt mondta, bízik abban, hogy májusban kialakulhat a hiteltárgyalások menetrendje.

Úgy látja, hogy az egykulcsos adó is tárgyalási téma lehet, ugyanakkor a kormány nem akar változtatni a szisztémán. A jegybankelnök fizetésével kapcsolatos döntés viszont a közszférával kapcsolatos bérrendezés része volt, ezért álláspontját akár bíróság előtt is kész megvédeni a kabinet. Hasonlóan nyilatkozott a jegybankelnök esküjéről is, amelyet szintén elvi kérdésnek nevezett.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán jelentette be: az EB készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről, két vitás kérdésben viszont bírósághoz fordult az unió.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik