Gazdaság

Barroso jót tett a forintnak

Rég nem látott lendületben a magyar fizetőeszköz a bankközi devizapiacon.

Kapcsolódó cikkek

Lendületes emelkedésnek indult a forint árfolyama szerdán délben a kötelezettségszegési eljárás lezárásáról szóló brüsszeli bejelentésre. A forint 292-es euró jegyzés alatt tartózkodott a délelőtt folyamán, majd a bejelentésre a jegyzés 290 alá erősödött. Fél egykor az eurót már 288, 95 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben.
Hétfőn délután az eurót még 299 forint felett, 300 közelében jegyezték. A forint azóta közel három és fél százalékkal erősödött. A szerdán elért árfolyamon az idén február végén jegyezték utoljára a forintot.

A svájci frankot 240,42 forinton jegyezték fél egy után az előző délutáni 245,00 forinttal szemben, a dollár árfolyama szerda délben 218,53 forint a kedd délutáni 222,80 forinttal szemben, a jent pedig 2,6919 forinton jegyzik 2,7179 forint helyett.

A piac vélhetően a keddi Orbán-Barroso megbeszélés végeredményét díjazta már délelőtt. Az Európai Bizottság bejelentésére, hogy a jegybanktörvénnyel kapcsolatban megszünteti a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, és ezzel zöld utat adtak az EU/IMF-tárgyalásoknak, a forint percek alatt további lendületes erősödésbe kezdett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik