Gazdaság

Profitált a forint a bejelentésekből

Sokat erősödött a magyar fizetőeszköz a devizapiacon.

A kora reggel óta a térségbeli devizákat meghaladó mértékben erősödő forint a délutáni órákban tovább növelte nyereségét az euróval szemben a piacok által kedvezően fogadott Orbán-Barroso megbeszélésnek, illetve Olli Rehn pénzügyi biztos által tett bejelentésnek köszönhetően.

Miközben a forint keddi nyitásához képest 1,50 százalékkal erősödött az euróval szemben, a lengyel zloty 0,23 százalékkal, a cseh korona 0,38 százalékkal, a román lej pedig 0,04 százalékkal.     Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélés José Manuel Barroso, a bizottság elnökének szavaival “konstruktív hangulatban” zajlott. Szóvivője később kijelentette, hogy “Barroso elnök üdvözölte Orbán Viktor által tett elkötelezettséget a jegybanki függetlenségét garantáló intézkedések mihamarabbi életbe léptetésére”.  Olli Rehn a bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa pedig bejelentette, hogy tekintettel a Magyarország együttműködési készségére “szükségtelenné vált a kötelezettségszegési eljárás lefolytatása”.

Az eurót a hétfő esti 299,43 forint után kedden délután háromnegyed hatkor 294,11 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben.    A svájci frankot kedden délután 245,00 forinton jegyezték a hétfő esti 249,10 forint után, míg a dollár 222,80 forinton áll az előző esti 228,07 forint, a japán jen pedig 2,7434 forinton a hétfői 2,8097 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik